Dozvoljena proslava matura u BiH, ali samo u jednom entitetu

Radiosarajevo.ba
Dozvoljena proslava matura u BiH, ali samo u jednom entitetu
Foto: Čitatelj/Radiosarajevo.ba / Maturanti Gimnazije Obala

Na sjednici Štaba za vanredne situacije RS donesena je odluka kojom se završnim razredima osnovnih i srednjih škola omogućava proslava matura od 1. juna 2020. godine.

"Dozvoljava se u uslovima koji su definisani u mjerama osiguranja. Moguće je osiguranje najviše 50 ljudi i ovom trenutku, što znači da će škole imati obavezu da organizuju mature, a da se daj broj ne prelazi. Mature će se proslavljati po razredu ili dva razreda", rekla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS.

Maturanti srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo 5. maja završili su s realiziranjem online nastavnog procesa.

"Zbog situacije izazvane pojavom koronavirusa, zbog epidemiološko-zdravstvenih razloga nije organiziran defile maturanata kroz grad. Iz istog razloga ni učenici koji završavaju deveti razred osnovne škole neće organizirano defileom označiti završetak važnog razdoblja u svom životu. Ministarstvo nije razmatralo mogućnost eventualnog odgađanja proslave maturske večeri za period juli – august, jer smo na stanovištu da epidemiološko – zdravstvena situacija u ovom trenutku ne dozvoljava bezbjedno organiziranje maturske večeri", navodi se u odgovoru kojeg je potpisao ministar Anis Krivić i kojeg su prenijeli mediji.

Maturanti Gimnazije Obala - undefined

Foto: Čitatelj/Radiosarajevo.ba: Maturanti Gimnazije Obala

U Federalnom ministarstvu zdravstva smatraju da za sada nije vrijeme za događaje, poput maturskih zabava, pogotovo, kako kažu, u zatvorenom prostoru, uzimajući u obzir naredbe Federalnog štaba civilne zaštite.

"Pratimo situaciju i vidjet ćemo šta će donijeti naredni period, kakva će biti epidemiološka situacija i da li će se po tom pitanju moći nešto uraditi", kazao je Zlatan Peršić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva, prije nekoliko dana.

Mustafa Kadribegović, pomoćnik direktora Federalne uprave civilne zaštite, koji je ovlašten da njom trenutno rukovodi nakon što je suspendiran Fahrudin Solak, mogućnost za održavanje maturskih zabava postoji još od prošle sedmice, ali, kako kaže, samo teoretska.

"Ako postoji mogućnost da svaka osoba ima prostor od 10 metara oko sebe, škole mogu organizirati maturske zabave. No, sumnjamo da u BiH ima takvih restorana. Naravno, maturantima nije dozvoljen ples", pojasnili su za Radiosarajevo.ba iz FUCZ-a.

Nakon odluke u RS, možda se i u situacija u Federaciji BiH promijeni na radost svih maturanata.

Čeka se i odgovor Kriznog štaba FBiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije