Postignut dogovor o podjeli svjedočanstava za učenike u Kantonu Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Postignut dogovor o podjeli svjedočanstava za učenike u Kantonu Sarajevo
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Sa polaganja zakletve novih ministara u Skupštini KS

U zgradi Vlade Kantona Sarajevo danas je održana press konferencija povodom izjašnjavanja roditelja učenika osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo o upotrebi jednog od tri zvanična jezika, kao i problematike izdavanja uvjerenja o postignutom uspjehu na prvom polugodištu.

"Učenici osnovnih i srednjih škola koji do sada nisu dobili svjedočanstva jer njihovi roditelji nisu izabrali niti jednu opciju između bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika dobit će svjedočanatva na kojima će pisati naziv predmeta: Bosanski jezik i književnost, srpski jezik i književnost i hrvatski jezik i književnost", izjavila je ministrica Zineta Bogunić, te pojasnila da će razrednici u narednih nekoliko dana pozvati sve roditelje i njihovu djecu koja se nisu izjasnila o maternjem jeziku i reći im kada mogu preuzeti svoja svjedočanstva.

"Za nekoliko dana će sva djeca dobiti svjedočanstva, uvijek su se ona dijelila između 15. i 20. januara, i ne znam zašto se sada požurilo s njima. Ja izražavam duboko žaljenje zbog toga što su neki učenici bili tužni jer nisu dobili i nisu došli po svjedočanstva koja ih po zakonu sljeduju. Ovo je postao problem tek prošle godine. Pojedini stručnjaci i akademici su se izjasnili o toj temi i ja sam to sve proučila i ne želim da jezik bude dnevnopolitička tema", rekla je Bogunić.

Dodala je da je ovo četvrta opcija koja je u skladu sa mišljenjem struke i Instituta za jezik.

"Opredijelili smo se za naziv Bosanski jezik i književnost, srpski jezik i književnost, hrvatski jezik i književnost koji je predložio Institut za jezik. Ovo je 4. opcija, jer ne postoji BHS jezik, on ne postoji u Ustavu", rekla je Bogunić.

Dodala je da ovo nije konačno i dugoročno rješenje, već samo privremeno dok struka ne usaglasi svoje stavove.

Premijer KS Edin Forto, koji je prisustvovao pres-konferenciji, kazao je da je ovo političko pitanje ostavila odlazeća Vlada te je istakao da ne žele da se politika bavi ovim pitanjem već struka.

Ministrica je ranije donijela odluku da u Kantonu Sarajevo do daljnjeg bude obustavljeno izdavanje svjedočanstava za prvo polugodište.

Bogunić je donijela takvu odluku nakon što su pojedine škole izdale svjedočanstva samo za djecu čiji su roditelji ranije odabrali jedan od ponuđena tri jezika - bosanski, hrvatski ili srpski, ali ne i za one koji se o jeziku nisu izjasnili ili su birali više opcija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije