Kanton Sarajevo: Obustavljeno izdavanje svjedočanstava u osnovnim i srednjim školama

Radiosarajevo.ba
Kanton Sarajevo: Obustavljeno izdavanje svjedočanstava u osnovnim i srednjim školama
Foto: Save The Children / Osnovna škola
Izdavanje uvjerenja o ostvarenom uspjehu učenika na kraju prvog polugodišta u školskoj 2018/2019. je obustavljeno.

Naime, nakon informacije objavljene u medijima da su djeca određenih osnovnih škola u Kantonu Sarajevo čiji se roditelji nisu izjasnili za jedan od tri zvanična jezika ostala bez uvjerenja o postignutom uspjehu na polugodištu, novoimenovana ministrica obrazovanja KS-a Zineta Bogunić izdala je dopis svim direktorima da obustave izdavanje uvjerenja do daljnjeg.

"Nažalost, neke škole izdale su uvjerenje o ostvarenom uspjehu učenika na kraju prvog polugodišta školske 2018/2019. godine bez konsultacija sa ministricom obrazovanja što je izazvalo negativnu reakciju javnosti. Molim Vas da, dok ne dobijem novu uputu, obustavite izdavanje uvjerenja do daljnjeg", navedeno je u dopisu Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo koje je poslano svim školama, a koje potpisuje ministrica Zineta Bogunić.

Dopis iz Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS - undefined

Screenshot

Podsjećamo, više od 3.000 roditelja u KS-u nije se izjasnilo za jednu od ponuđenih mogućnosti o pisanju naziva nastavnog predmeta. 

Riječ je o izjašnjavanju prema Instrukciji o pisanju naziva nastavnog predmeta, koju je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih uputilo osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo 1. novembra 2018. Datum govori da je upućena skoro dva mjeseca od početka školske godine.

Neočitovanje o jednoj od ponuđenih varijanti (prema Instrukciji trebalo je zaokružiti Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost i Srpski jezik i književnost, što bi i pisalo u pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji kao naziv nastavnog predmeta), rezultiralo je ponovnim slanjem anketnih listova roditeljima.

U jednoj od sarajevskih osnovnih škola, pri ponovnom slanju ankete, rečeno je da se oni koji se nisu izjasnili informiraju o tome da se neće moći štampati dokument iz EMIS sistema osim prema Instrukciji Ministarstva, a da oni koji se nisu izjasnili neće moći dobiti uvjerenja, prenosi depo.ba

Tako je jednom od roditelja prošlog mjeseca, koji je anketni list ispunio u novembru 2018. zaokruživši sve ponuđene mogućnosti, rečeno da se neće moći upisati ocjene iz predmeta u uvjerenju. Zaokruživši jednu od mogućnosti, saznao je i da će ukoliko se nekad odluči za promjenu to moći i učiniti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije