Dom oružanih snaga BiH: Predstavljena knjiga 'Hemija baruta i pogonskih goriva' Namira Halilovića

1
Radiosarajevo.ba
Dom oružanih snaga BiH: Predstavljena knjiga 'Hemija baruta i pogonskih goriva' Namira Halilovića
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Predstavljena knjiga 'Hemija baruta i pogonskih goriva' autora kapetana Namira Halilovića

Knjiga Hemija baruta i pogonskih goriva, autora kapetana Namira Halilovića, načelnika Laboratorije za ispitivanje hemijske stabilnosti pogonskih goriva municije pri Komandi logistike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), predstavljena je danas u Sarajevu.

O ovom nesvakidašnjem štivu, koje korespondira s potrebom zanavljanja i proširenja stručne literature u oblasti pogonskih goriva municije, govorili su prof. dr. Zahida Ademović i direktor Centra za napredne tehnologije Ensar Mulaosmanović, kao i komandant Komande logistike OSBiH brigadir Ernest Heleg, te njen autor.

Knjiga, kako je rečeno, osim pregleda stručnih i naučnih aspekata spomenute teme, nudi i mogućnost konkretne i praktične primjene najnovijih saznanja i postignuća u oblasti koja je usko vezana za municiju, odnosno vojnu i namjensku industriju pri čemu je sadržajno razumljiva i stilski prilagođena širokom spektru korisnika.

Putinov novi naum: Ako mu ovo uspije, bit će to kraj Ukrajine kakvu poznajemo

Putinov novi naum: Ako mu ovo uspije, bit će to kraj Ukrajine kakvu poznajemo

Radi se o publikaciji čija je korisnost i upotrebna vrijednost već testirana na način da su s njenim sadržajem upoznati predstavnici namjenske industrije, zainteresirani za različite vrste pogonskih goriva, počevši od čvrstih i tečnih do hibridnih.

Također, sadržaj knjige pobudio je zanimanje polaznika kursa demilitarizacije, odnosno delaboracije nestabilne municije, a što je u vezi s rješavanjem viškova naoružanja, pitanjem koje već duži niz godina zaokuplja pažnju odbrambenih struktura u BiH.

Po riječima promotora, knjiga je dobar početak, a u izgledu su nova izdanja koja će biti svojevrsna nadogradnja inicijalnom tekstu, odnosno kreiranje nove literature kojom će biti obuhvaćeni eksplozivi i pirotehničke smjese, a riječ je o materiji koja je interesantna i drugim privrednim granama.

Održana svečana promocija: Oružane snage BiH bogatije za 59 podoficira

Održana svečana promocija: Oružane snage BiH bogatije za 59 podoficira

U kontekstu sa sadržajem Halilovićeve knjige, posebno značajnim ocijenjen je aspekt koji tiče OSBiH i izazova kako sigurno skladištiti, upravljati, transportovati i koristiti municiju i minsko-eksplozivna sredstva (MES), a sve s ciljem smanjenja rizika i ostvarivanja najviših sigurnosnih standarda.

Projekt pisanja i štampanja spomenute knjige podržali su - Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini, JU Centar za napredne tehnologije Sarajevo i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

Promociji knjige, koja je pobudila iznimno interesovanje, osim predstavnika odbrambenog sektora BiH, prisustvovali su članovi diplomatskog kora, kao i dužnosnici međunarodnih organizacija, te predstavnici akademske zajednice i namjenske industrije u BiH.

Predstavljena knjiga 'Hemija baruta i pogonskih goriva' autora kapetana Namira Halilovića
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Predstavljena knjiga 'Hemija baruta i pogonskih goriva' autora kapetana Namira Halilovića

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije