Dom naroda sutra hitno zasjeda: Na dnevnom redu izmjene Izbornog zakona

5
Radiosarajevo.ba
Dom naroda sutra hitno zasjeda: Na dnevnom redu izmjene Izbornog zakona
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Dragan Čović

Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazana je za sutra s početkom u 11 sati.

Na dnevnom redu je usvajanje Zapisnika 9. hitne sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Pored toga, raspravljat će se i o zatjevu izaslanika iz Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH: Dragana Čovića, Lidije Bradare, Marine Pendeš i Bariše Čolaka.

Odgovor na Dodikove prijetnje: Stigao poziv Oružanim snagama da započnu pripreme za odbranu BiH

Odgovor na Dodikove prijetnje: Stigao poziv Oružanim snagama da započnu pripreme za odbranu BiH

Konkretno, njihov zahtjev se odnosi za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Ovo je još jedan pokušaj HDZ-a BiH da nametne svoj koncept izbornog zakonodavstva koji suštinski vodi u nastavak etno podjela u zemlji.

Tim povodom oglasio se i dr. Slaven Kovačević, doktor političkih nauka i stručnjak za geopolitiku i euroatlantske integracije i savjetnik u Kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Prema njegovim riječima, glasanje za prijedlog izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, temeljen na etničkoj pripadnosti i mjestu prebivališta, kako to predlaže HDZ (zvali to "legitimno političko predstavljanje" ili drugačije), bilo bi glasanje i za neka suštinska pitanja bh. suvereniteta:

„Prenošenje dijela suvereniteta Bosne i Hercegovine na susjedne zemlje, koje preko raznih političkih satelita žele ustanoviti takav politički sistem u BiH u kojem one mogu donositi sve odluke umjesto institucija ove zemlje (primjeri: korištenje hidro-potencijala Buškog jezera, izgradnja odlagališta Trgovska gora, neutvrđivanje granice na moru, hidrocentrale na Drini, stare i izgradnja novih, izgradnja aerodroma u Trebinju i tako redom). Ukratko, suverenitet predstavlja sposobnost samostalnog odlučivanja, bez vanjskih utjecaja, gdje su građani BiH nositelji suvereniteta ove zemlje, što se očito želi osporiti kroz izmjene Izbornog zakona BiH kojim bi se dijelovi suvereniteta BiH prenijeli na susjedne zemlje, a time i upravljanje prirodnim i drugim resursima Bosne i Hercegovine“, upozorio je Kovačević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije