Dom naroda FBiH odlučuje hoće li biti zabranjeno pušenje u javnim prostorima

5
Fena
Dom naroda FBiH odlučuje hoće li biti zabranjeno pušenje u javnim prostorima
Foto: Kolaž / Dom naroda odlučio o zabrani pušenja

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH za sutra je zakazao nastavak 17. sjednice na kojoj će se delegati izjašnjavati o predloženom zakonu o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Ukoliko ovaj zakon delegati izglasaju bit će omogućeno da stupi snagu jer ga je ranije usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Zakon predviđa da se zabrani upotreba svih duhanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu. Također, propisano je da se zabrani upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe.

Još jedna policijska akcija u u BiH: Oduzeto oko 630 grama marihuane, jedna osoba uhapšena

Još jedna policijska akcija u u BiH: Oduzeto oko 630 grama marihuane, jedna osoba uhapšena

Cilj je osigurati da se novi zakon, u što je moguće većoj mjeri, harmonizira sa Okvirnom konvencijom o kontroli duhana i relevantnom legislativom i preporukama Evropske unije.

Ovim zakonom, u cilju zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva, uređuju se mjere za zabranu i ograničenje upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, zabranu njihovog reklamiranja, promocije i sponzorisanja, sprečavanje pristupa maloljetnih osobama tim proizvodima.

Propisano je i osnivanje Federalne komisije za kontrolu upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje i nadzor nad provođenjem zakona.

Pušenje je vodeća bolest ovisnosti u svim populacionim skupinama u Federaciji BiH i povezuje se sa većim dijelom vodećih uzroka smrtnosti u svijetu kao što su bolesti srca i krvnih sudova, posebno angina pektoris, srčani i moždani udar.

Osim zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, prema dnevnom redu 17. sjednice, ostalo je razmatranje predloženog zakona o slobodnim zonama u FBiH, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim savjetodavnim službama i Nacrt zakona o rudarstvu FBiH.

Pred delegatima će se naći i informacija o epidemiološkoj situaciji u FBiH i informacija o statusu Projekta izgradnje Bloka 7 – TE Tuzla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije