Aktivisti za zaštitu rijeka poručili: Dom naroda mora spriječiti gradnju MHE

1
Fena
Aktivisti za zaštitu rijeka poručili: Dom naroda mora spriječiti gradnju MHE
Foto: Faceboook / Aktivisti za zaštitu rijeka

Predstavnici organizacija, koje se bore za zaštitu rijeka okupili su se danas ispred Parlamenta Federacije BiH kako bi apelovali da se na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH, koja se održava danas, usvoje dopune Zakona o električnoj energiji, kojim se stvara pretpostavka za zabranu izgradnje malih hidroelektrana, instalisane snage do i uključivo 10 MW na cijeloj teritoriji Federacije BiH.

"Mi se nadamo da će danas delegati Doma naroda usvojiti Prijedlog zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji kojim je predviđena zabrana daljnje gradnje malih hidroelektrana. Aktivisti i mještani se bore deset godina da se zaustavi ova gradnja koja uništava naše rijeke. Važno je da oba doma Parlamenta usvoje ovaj zakon u istovjetnom obliku i u što kraćem roku kako bi spriječili gradnju malih hidroelektrana", rekla je Lejla Kusturica iz Fondacije Atelje za društvene promjene.

Prema predloženom dnevnom redu, predviđeno je da se Prijedlog zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji danas razmatra po hitnoj proceduri.

Pas Zigi koji je tražio ljude pod ruševinama u Turskoj se priključuje potrazi za nestalom Dankom (2)

Pas Zigi koji je tražio ljude pod ruševinama u Turskoj se priključuje potrazi za nestalom Dankom (2)

Aktivisti za zaštitu rijeka - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Aktivisti za zaštitu rijeka

U aprilu ove godine Predstavnički dom nije prihvatio da se navedeno zakonsko rješenje razmatra po hitnom postupku nego ga je vratio u redovnu proceduru i nakon razmatranja prihvatio je Nacrt zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji. 

"Zaista se nadamo da nas domovi neće dovesti u neku proceduralnu zavrzlamu i odužiti proces usvajanja zakona. Ovdje je posebno važno vrijeme jer zakon sprječava izdavanje daljnjih koncesija. U Federaciji BiH se u ovom trenutku planira, gradi ili su izdate dozvole za 194 male hidroelektrane. Procjenjujemo da dopune Zakona o električnoj energiji nam mogu pomoći da spriječimo gradnju oko 100 malih hidroelektrana", dodala je Kusturica.

Aktivisti za zaštitu rijeka iz Eko-Gotuša Fojnica, Eko Bistro Kruščica, Udruženja "Za Doljanku", "Neretvica-Pusti me da tečem", Eko akcije, Fondacije Atelje za društvene promjene i Aarhus Centra Sarajevo ujedinili su se u odbrani rijeka poručujući da gradnja hidroelektrana mora biti zaustavljena.

Aktivisti za zaštitu rijeka - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Aktivisti za zaštitu rijeka

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije