Doktorica Spahalić o COVID situaciji: Jedino je pravilo da nema nikakvog pravila

2
Radiosarajevo.ba
Doktorica Spahalić o COVID situaciji: Jedino je pravilo da nema nikakvog pravila
FOTO: Screenshot / Manja Spahalić

Doktorica Manja Spahalić, specijalistkinja anesteziologije i reanimacije govorila je o epidemološkoj situaciji u Mostaru, pacijentima i novom COVID odjelu.

Zbog naglog skoka broja zaraženih i oboljelih od COVID-a, Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru otvorila je novo odjeljenje za smještaj pacijenata s težom kliničkom slikom, a tamošnje zdravstvene vlasti upozoravaju da je u punom jeku treći val epidemije.

Spahalić je naglasila da je epidemološka situacija dosta složenija u Mostaru prethodnih dana.

"Taj porast je peterostruk, najčešće se javljaju bolesnici sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom", rekla je Spahalić za N1.

Otkrila je i šta je specifično za stanje pacijenata sada.

"Trenutno je 50 bolesnika u Covid bolnici, deset bolesnika u respiratorskom centru našeg odjela. Starosna struktura oboljelih je raznolika. Trenutno imamo hospitalizirano od 40 godina do 80 godina. Specifično za sadašnje stanje je da se zdravstveno stanje ranije pogorša. Prije je to bilo oko između 10. i 14. dana, sada se pogorša već između petog i sedmog dana i pogoršanje je progresivno. Jedino pravilo koje trenutno imamo je da nema nikakvog pravila", rekla je Spahalić.

Otvoren je odjel za smještaj pacijenata s težom kliničkom slikom.

"Riječ je o odjelu koji je radio na vrhuncu drugog vala na petom spratu. To je dodatni prostor koji će se popunjavati s bolesnicima za koje nema mjesta u glavnoj zgradi", navela je Spahalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije