Doktor Vukomanović: Povećan broj djece zaražene koronavirusom

1
Anadolija
Doktor Vukomanović: Povećan broj djece zaražene koronavirusom
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Prema riječima kardiologa i pedijatra Vladislava Vukomanovića, u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta "Dr. Vukan Čupić" iz Beograda do sada je liječeno 40 djece od koronavirusa, na sreću nije bilo djece na respiratorima, ali je bilo sa upalom srčanog mišića.

Broj djece koja obolijevaju od koronavirusa je povećan, izjavio je dr. Vukomanović, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je precizirao, to je posljedica novih varijanti koronavirusa.

Povećan je broj djece koja se žale na povišenu temperaturu, glavobolju, curenje iz nosa i druge simptome koronavirusa.

"Simptomi se poklapaju sa gripom", kazao je i istakao da je u tim slučajevima, ipak, najverovatnije riječ o koronavirusu.

Prema njegovim riječima, u Institutu je do sada liječeno 40 djece od koronavirusa, na sreću nije bilo djece na respiratorima, ali je bilo sa upalom srčanog mišića.

Vukomanović je ukazao da je bilo djece sa teškom kliničkom slikom koja zahtjeva liječenje na intenzivnoj njezi. Takav je i slučaj djevojčice od dvije godine koja je bila na terapiji kiseonikom.

Takva klinička slika, naveo je, najčešće se razvija kod djece koja boluju od hroničnih bolesti, poput neuroloških, hematoloških i drugih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije