Doktorica Aida Đozo: Situacija je možda najteža od početka pandemije

1
L.S.
Doktorica Aida Đozo: Situacija je možda najteža od početka pandemije
N1 / Aida Đozo

Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga jest čovjek – darivatelj krvi. Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika, potrebno je uvijek imati dovoljan broj darivatelja krvi, a time i dovoljne količine krvi u pričuvi.

Kakvo je stanje na transfuziologiji u periodu pandemija i koje su krvne grupe najpotrebnije za Radiosarajevo.ba kazala je doktorica Aida Đozo iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH.

“Pandemija se održava na sve, pa tako i na nas. Situacija je možda najteža od početka pandemije. Trenutno imamo situaciju da moramo odbiti mnoge koji bi htjeli darovati krv, jer spadaju u skupine rekonvalescenata, osoba koje su primile vakcinu, hematološke pacijente, zaražene COVID-19 i slično”, tvrdi Đozo.

Ističe kako je na dnevnom nivou potrebno od 50 do 60 posto doza krvi, dakle 250 jedinica.

Rizično je provoditi akcije darivanja krvi u ovom period pandemije. U prosjeku od prijavljenih 30 ljudi na dobrovoljno darivanje krvi, 20 ne može dati krv. Također, ne može se primijeniti neki naročit metod, osim apela građanima koji su zdravi, nemaju oboljenja niti su zaraženi COVID-19 da se jave na test i dobrovoljno daruju krv”, poručuje Đozo.

Krv može darivati svaki čovjek dobrog općeg zdravstvenog stanja nakon pregleda i odluke liječnika specijalista transfuzijske medicine, tjelesne težine proporcionalno visini te tjelesne temperature do 37°C.

Također, svaka zdrava osoba između 18 i 65 (70) godina starosti može bez opasnosti za svoje zdravlje darovati krv, 3 do 4 puta tokom jedne godine.

Krv se uzima samo kada je darivatelj zdrav i ima dovoljno željeza. Zdrav organizam darivatelja krvi vrlo brzo u potpunosti nadoknađuje količinu i sve sastavne dijelove darovane krvi: već unutar 24 sata organizam nadoknadi tekući dio krvi - plazmu i njene sastojke, broj trombocita i leukocita.

Imamo različite pacijente, one koji dolaze iz drugih kantona, zatim nepredviđene slučajeve do kojih je došlo zbog saobraćajnih nesreća. Tako da Zavod za transfuzijsku medicinu mora imati petodnevne zalihe krvi”, ističe Đozo i naglašava da trenutno imaju dovoljne zalihe, ali uvijek se može desiti nepredviđena situacija.

Na upit da li je neka određena krvna grupa najpotrebnija u ovom period, doktorica ističe kako je to uvijek promjenljivo.

Mogu da govorim o trenutnom periodu, dakle, u ovom momentu najtraženije su A pozitivna i 0 pozitivna krvna grupa. To se mijenja shodno potrebama pacijenata”, tvrdi Đozo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije