Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH najpotrebnije krvne grupe A+ i 0+

Fena
Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH najpotrebnije krvne grupe A+ i 0+
/ Ilustracija

Više od 7.700 građana darovalo je krv Zavodu za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine od januara do jula 2018. godine, što je za 1,15 posto više u odnosu na isti period 2017. godine, kazala je direktorica Zavoda Jasminka Kurilić te dodala da je zabilježen porast za 35 posto broja darivalaca koji daruju prvi put.

Naglasila je da su pacijentima najpotrebnije A+ i 0+ krvna grupa, jer su to grupe koje su i najčešće u populaciji.

"Ponekad Zavod treba prikupiti nešto više RhD negativnih krvnih grupa što se dešava kada je u isto vrijeme mnogo pacijenata sa RhD negativnim krvnim grupama ili ako jedan pacijent troši mnogo više krvi od standarda što je slučaj kod obilnih krvarenja nastalih najčešće traumatskim povredama", pojasnila je.

Kurilić je također kazala da su u posljednjih šest mjeseci organizirali 223 akcije darivanja krvi, od kojih je 36 organizirao Crveni križ, a tri akcije različita udruženja: "U ovom periodu organizirano je 16 novih akcija, te su podijeljene zahvalnice svim srednjim školama u Kantonu Sarajevo."

Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH pomogao je Transfuzijski centar SKB-u Mostar, nakon što su obustavljeni operacijski program zbog nedostatka krvnih grupa 0+ i 0-.

Kurilić je istakla da je taj zavod obavezan sarađivati sa svim transfuzijskim ustanovama FBiH, a po potrebi i RS, što podrazumijeva i isporuku i zamjenu komponenti krvi u cilju potrebne i pravovremene pomoći svim bolesnim i povrijeđenim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije