Fuad Kafedžić iz Srebrenika 100 puta darovao krv

Radiosarajevo.ba
Fuad Kafedžić iz Srebrenika 100 puta darovao krv
Foto:Srebreni Radio / Kafedžić: Do sada je donirao skoro 30 litara krvi
Fuad Kafedžić, 65-godišnji penzionisani geometar iz Srebrenika, među rekorderima je po broju darivanja krvi, ne samo u ovom gradu, već i na širim prostorima Tuzlanskog kantona.

Početkom juna po 100. put je darovao dragocjenu tečnost, čime je, kako kaže, ostvario jedan od svojih najvažnijih ciljeva u životu, piše Radiosrebrenik.ba.

„Teško je jednostavnim riječima opisati emocije koje su me obuzele kada su mi na posljednjoj akciji organiziranoj prije nekoliko dana u moju knjižicu upisali stoto darivanje krvi. Moju sreću i zadovojstvo zbog ovog, za mene vrijednog jubileja, mogu shvatiti samo istinski humanisti koji darovanom krvlju pomažu drugima“, ističe Kafedžić.

Kaže da je prvi put krv darovao 7. januara sada već daleke 1971. godine kao učenik Srednje geodetske škole u Sarajevu. Tada je kao 18-godišnji mladić osjetio neizmjerno zadovoljstvo što je bio u prilici da pomogne drugima, zbog čega je nastavio svoju humanu misiju koja traje do danas.

„Jednostavno volim sve ljude i zbog toga decenijama s velikim zadovoljstvom redovno darujem svoju krv. Svjestan sam da je ova dragocjena tečnost prijeko potrebna bolesnima i povrijeđenima u raznim nesrećama i zbog toga koristim svaku priliku da se uključim u humane akcije darivanja krvi“, ističe ovaj istinski humanista.

Kaže da se stanje u društvu iz temelja promijenilo i da je u posljednje vrijeme mlade osobe sve teže animirati da se uključe u ove akcije, zbog čega se iz godine u godinu drastično smanjuje broj dobrovoljnih davalaca krvi. Prema njegovoj gruboj procjeni, u dosadašnjih 100 akcija darovao je preko 30 litara krvi, kojom je spasio brojne ljudske živote.

Za svoj višedecenijski humanitarni rad nagrađen je brojnim zahvalnicama, diplomama, zlatnim i srebrenim plaketama, koje brižljivo čuva u svom stanu. Njegovim stopama krenula je i kćerka Jasna koja je nedavno završila Medicinski fakultet, a ovaj humanista, kako kaže, istinski se nada da će višedecenijsku traciju humanosti kad odrastu nastaviti i njegovi unuk Mahir i unuka Lara.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije