Apel iz mostarskog Transfuzijskog centra: Darivatelji krvi potrebni više nego ikad

Radiosarajevo.ba
Apel iz mostarskog Transfuzijskog centra: Darivatelji krvi potrebni više nego ikad
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Iz Transfuzijskog centra Sveučilišne kliničke bolnice Mostar ukazali su da se, u okviru povećanih napora za sprječavanje širenja epidemije novog soja koronavirusa, javljaju dodatni problemi koji mogu potencijalno smanjiti broj prihvatljivih darivatelja krvi.

Oni su putem svoje Facebook stranice apelovali na građane da i dalje daruju krv, jer pacijente svakodnevno liječe transfuzijom, što je moguće samo velikodušnošću dobrovoljnih darivatelja.

Ukazali su da pojedinci nisu izloženi riziku od zaraze COVID-19 kroz postupak darivanja krvi.

„Budući da krv, koja se već nalazi u zalihama Transfuzijskog centra, spašava živote, održavanje dovoljne opskrbe krvlju je neophodno kako bi se pacijentima u potrebi pružilo optimalno liječenje. Nužno je da zdravi davatelji i dalje doniraju kako bi održali adekvatnu opskrbu krvlju pacijenata koji se svakodnevno oslanjaju na velikodušnost darivatelja. Davatelji krvi potrebni su sada više nego ikad prije. Ne možemo čekati da se situacija pogorša prije nego što poduzmemo nešto. Opskrba krvlju ne može se uzimati zdravo za gotovo, a koronavirus samo pojačava potrebu za adekvatnom zalihom krvi“, navode iz Transfuzijskog centra SKB Mostar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije