Slučaj "Vakcine": Dr. Bakir Nakaš dao iskaz u Tužilaštvu BiH

4
Radiosarajevo.ba
Slučaj "Vakcine": Dr. Bakir Nakaš dao iskaz u Tužilaštvu BiH
Foto: Faruk Vele / Bakir Nakaš

Danas je u Tužilaštvo BiH po pozivu pristupio dr. Bakir Nakaš, podnositelj prijave koju je uputio u ime više osoba a zbog (ne)postupanja odgovornih osoba i teških posljedica pandemije Covid 19 po živote i zdravlje građana Bosne i Hercegovine.

Postupajući tužitelj saslušao je podnositelja prijave, na okolnosti koje su navedene u prijavi i odnose se na navode o propustima i nečinjenju odgovornih osoba i institucija, kao i nenabavljanje potrebnih cjepiva za proces imunizacije i zaštite građana od pandemije Covid 19.

Tužilaštvo BiH nastavlja rad na predmetu.

Podsjećamo, sarajevski doktor Bakir Nakaš je prije nekoliko dana podnio krivičnu prijavu protiv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, ministrice civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević, premijera Federacije BiH Fadila Novalića i ministra zdravstva Federacije BiH Vjekoslava Mandića zbog nenabavljanja vakcina.

Prijavu je podnio Tužilaštvu BiH, a pomenute dužnosnike tereti da nisu ispunili svoje zakonske dužnosti, odnosno da "u periodu od 18. septembra 2020. godine do 18. marta 2021. godine, svjesni svojih zakonskih obaveza, nisu obavili ili izvršili svoje službene dužnosti u pogledu osiguravanja direktne nabavke vakcina potrebnih za imunizaciju stanovništva".

"Njihova zloupotreba službene dužnosti ima za posljedicu nekontrolisano širenje zarazne bolesti, smrt većeg broja ljudi, uskraćivanje prava na zdravstvenu zaštitu osiguranicima zdravstvenog osiguranja i kolaps zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini", naveo je Nakaš, i poručio:

“Barem dio ljudskih života bio bi spašen da su prijavljene osobe obavile svoje dužnosti i osigurale nabavku vakcina.”

Posebno je upozorio na visoku stopu smrtnosti od posljedica zaraze ovim virusom u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije