Dr. Nakaš o pismu ljekara KCUS-a: Tužilaštvo se ovim mora pozabaviti

7
Radiosarajevo.ba
Dr. Nakaš o pismu ljekara KCUS-a: Tužilaštvo se ovim mora pozabaviti
FOTO: Arhiv / Bakir Nakaš

Pismo grupe ljekara sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) u kojem upozoravaju na sve stvari sa kojim se susreću, na probleme sa kojima se bore u radu izazvao je dosta pažnje javnosti i mnoštvo reakcija.

Jedan od problema između ostalog su i respiratori koji su nabavljeni u aferi za koju trenutno traje proces pred Sudom BiH. Kako danas prenose mediji, oni su istaknuli između ostalog da je neprihvatljivo da su ovi uređaji prošli verifikaciju.

"Uređaj iznenada stane, pa nastavi raditi sa nepoznatim vrijednostima. Da ne mogvorimo koliko je oskudan važnim opcijama koje su nužne da bi teško oboljeli pacijenti preživjeli. Malina respiratori ne mogu držati pacijenta na HIGH FLOW i troše jako puno bespotreno kisika. Šanse da pacijent priključen na Malina respirator preživi su nikakve, vjerujte nikakve", piše u pismu koje su poslali ljekari s KCUS-a.

Ovo pismo komentirao je danas i dr. Bakir Nakaš, ugledni sarajevski ljekar, infektolog, u izjavi za Radiosarajevo.ba komentirao je današnje pismo.

"Pošto nije bilo odgovora menadžmenta KCUS-a, ljekarske komore i strukovnih udruženja na ovo pismo upozorenja anesteziologa, neminovno je da se Tužilaštvo pozabavi ovim pitanjem života i smrti pacijenata koji su korisnici navedenih respiratora", rekao je dr. Nakaš.

Smatra da bi u cijelom slučaju morali reagirati i nadležni organi vlasti sa federalnog i kantonalnog nivoa.

"Bilo bi za očekivati da federalni ministar zdravlja Vjekoslav Mandić i kantonalni ministar zdravlja Haris Vranić, u okviru svojih ovlaštenja, pokrenu vanjski nadzor nad stručnim radom u KCUS", kazao je dr. Nakaš.

Podsjetimo, više medija je prenijelo kako se dramatičnim pismom javnosti obratila grupa ljekara s Kliničnog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Na početku pisma ljekari ističu kako su tužni, bespomoćni i zabrinuti više nego ikada, te da profesionalna obaveza i etika od njih zahtijeva da reagiraju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije