"Dodikova najava da ne odustaje od formiranja VRS opasna je za mir u BiH"

9
Radiosarajevo.ba
"Dodikova najava da ne odustaje od formiranja VRS opasna je za mir u BiH"
FOTO: Radiosarajevo.ba / Džaferović/Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović komentirao je najavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će samo 'prolongirati neustavno preuzimanje nadležnosti države u oblasti vojske i odbrane'.

Kako je rekao Džaferović, to predstavlja dodatni zapaljivi Dodikov potez kojim destabilizira situaciju u BiH.

"Jedini put kojim se može osigurati stabilnost i zacementirati mir jeste da Dodik povuče sve poteze koje je poduzeo protiv Ustava Bosne i Hercegovine, Dejtonskog mirovnog sporazuma i 27 godina njegove implementacije.

Tragedija u BiH: Žena preminula nakon što ju je udario kamion

Tragedija u BiH: Žena preminula nakon što ju je udario kamion

To između ostalog znači da prihvati odluku visokog predstavnika o suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini, te da prestane sa napadima na Dejtonski sporazum i njegovu reformsku implementaciju, bez ikakvih odgoda i prolongiranja", smatra Džaferović.

Ističe da entitet ne može preuzimati nadležnosti države.

"Ne može entitet preuzimati nadležnosti države ni sada ni za šest mjeseci, a ta priča je trebala biti davno zaključena ne samo oko vojske, i sasvim je jasno da je Dodik ponovo aktuelizira vođen opasnim namjerama.

Najaviti formiranje neustavne vojske entiteta, u ovako napetoj situaciji u Evropi nakon ruske invazije na Ukrajinu, može samo lice koje je, radi svojih interesa, spremno potkopavati mir. Od najvećeg interesa za očuvanje Dejtonskog sporazuma, sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regionu jeste da se Dodik zaustavi, jer je mir u Bosni i Hercegovini i Evropi važniji od jednog destruktivnog političara", zaključio je Džaferović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije