Susreti / Šefik Džaferović ugostio komandanticu NATO štaba u BiH Pamelu McGaha

13. 04. 2022. u 16:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ugostio komandanticu NATO štaba u BiH Pamelu McGaha.

Razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa posebnim fokusom na utjecaj ruske invazije na Ukrajinu na sigurnost u Bosni i Hercegovini i regiji.

Zajednički je istaknuto da je od izuzetnog značaja pridruživanje Bosne i Hercegovine rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu, kao i drugih sličnih akata međunarodne zajednice.

Razgovarano je o odnosima i zajedničkim projektima Bosne i Hercegovine i NATO saveza, a posebna pažnja posvećena je pitanju integracijskog puta i saradnje između NATO saveza i institucija Bosne i Hercegovine, primarno Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbrane.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je kazao da su NATO i EU integracije utvrđen vanjskopolitički cilj, te da Bosna i Hercegovina svoju sigurnosnu i odbrambenu politiku definiše u tijesnoj saradnji sa NATO savezom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH istaknuo je zahvalnost NATO savezu i NATO štabu u BiH za sve što čine za Bosnu i Hercegovinu, od zaustavljanja agresije i zaključivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, preko reforme odbrambenog sektora, pa sve do danas.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)