Održan sastanak Odbora donatora za protivminsko djelovanje u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Održan sastanak Odbora donatora za protivminsko djelovanje u BiH
Ministarstvo civilnih poslova BiH / Održan sastanak Odbora donatora

Sastanak Odbora donatora za protivminske akcije, koji se održava nakon skoro pet godina, okupio je danas veliki broj predstavnika međunarodnih i domaćih organizacija i institucija, uključenih u rješavanje minskog problema u Bosni i Hercegovini.

Sastanak je održan u organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH, a uz podršku UNDP BiH.

Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević, ukazala je da je održavanje ovakvih skupova veoma važno, u cilju nastavka jasno koordinisanih zajedničkih napora međunarodne zajednice i domaćih institucija, u finalnoj eliminaciji minskog rizika i stvaranju sigurnog okruženja.

Zaokret poljske vanjske politike: Njemačka nije neprijatelj

Zaokret poljske vanjske politike: Njemačka nije neprijatelj

Steliana Nedera, Rezidentna Koordinatorica UNDP BiH, organizacije koja već dugi niz godina podržava protivminske strukture u BiH, u svom obraćanju medijima danas, istakla je da će UNDP nastaviti pružati podršku protivminskim strukturama u BiH u procesu digitalizacije i izgradnje kapaciteta.

Zahvaljujući predanom radu deminera i ostalog operativnog osoblja, u prethodnom periodu, postignuti su izvanredni rezultati, naglasio je danas Saša Obradović, Direktor Centra za uklanjanje mina u BiH.
Više od 3200 km2 površine je vraćeno na sigurno korištenje stanovništvu i privrednim subjektima.

Izražena je zahvalnost na svoj dosadašnjoj podršci, te da sve što je do sada urađeno, ne bi bilo moguće bez povjerenja i podrške međunarodne zajednice.

Donatori su još jednom pozvani da nastave da u skladu sa mogućnostima i dalje prate i podržavaju realizaciju zadataka od ekonomskog i bezbjednosnog rizika.

Istovremeno, proces protivminskog djelovanja ne smije i dalje zavisiti isključivo od međunarodne zajednice i donatora, te da se priliv domaćih sredstava mora intenzivirati u narednom periodu.

Naredni sastanak Odbora donatora je planiran za kraj 2022.godine, navodi se u saopćenju Ministarstva civilnih poslova BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije