Deminerski timovi u Odžaku uklonili 40 mina

0
Radiosarajevo.ba
Deminerski timovi u Odžaku uklonili 40 mina
Foto: FUCZ / Uklonjeno 40 eksplozivnih sredstava

Na području općine Odžak, deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite izvršili su deminerski zadatak “Obala rijeke Save-Zorice 1” ukupne površine 216.199 metara kvadratnih.

Na zadatku su bili angažovani deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite iz Orašja i Tuzle, POEK tim (psi za otkrivanje eksploziva), mašinski timovi sa mašinama za deminiranje PT 300 i MV4, kao i PLANT tim (mašinski tim za uklanjane ruševina).

Završetkom ovog zadatka otklonjene su opasnosti po lokalno stanovništvo u povratničkom naselju Zorice kod Odžaka, stvoreni su uslovi za bezbjedan pristup rijeci Savi i uređenju infrastrukture u priobalnom dijelu riječnog korita, kao i korištenje poljoprivrednog zemljišta i pristupnog puta od strane stanovnika ovog naselja. Isto tako, osiguran je put ribolovcima i lovcima koji se kreću u ovom rejonu.

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Područje završenog zadatka prostiralo se uz rijeku Savu, djelimično je obraslo drvećem, niskim rastinjem i travom, a zbog blizine rijeke zemljište je relativno močvarno. Na ovom lokalitetu stanovništvo je deponovalo smeće i građevinski materijal što je dodatno otežalo deminerske radove.

Na ovom zadatku pronađeno je 40 eksplozivnih sredstava, od toga 21 komad različitog NUS-a, 11 protivpješadijskih mina (2x PMA-3 i 9x PMR-2A) i osam upaljača od mina (6x UPM-2A i 2x UPM-2AS).

Federalna uprava civilne zaštite kao izvođač radova sa granicama tehnički izviđene površine upoznala je predstavnike Općine Odžak kao krajnjeg korisnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije