Demineri FUCZ-a iz minskog polja izvukli tijela lovaca koji su jutros nastradali

1
Radiosarajevo.ba
Demineri FUCZ-a iz minskog polja izvukli tijela lovaca koji su jutros nastradali
Foto: FUCZ / Mjesto nesreće

Demineri Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) iz minskog polja su izvukli tijela dvojice lovaca koji su jutros nastradali na lokaciji Lukići kod Zavidovića.

U saopćenju FUCZ se navodi da su na tom lokalitetu jutros smrtno stradala dva lovca nakon što su u minski obilježenoj površini aktivirali minu PROM-1P (protivpješadijska rasprskavajuća odskočna mina).

U 6.40 sati na lokalitetu kota 551 u Lukićima (širi rejon Svinjašnice), na području općine Zavidovići, lovac je aktivirao minu PROM-1P.

Deset minuta kasnije dežurni u Operativnom centru FUCZ zaprimio je prijavu nesreće od PU Zavidovići.

Odmah je pokrenuta operacija izvlačenja tijela stradalih u koju su upućeni demineri FUCZ (Federalne uprave civilne zaštite) iz Žepča i Tuzle. Unesrećeni je lociran oko 70 metara u dubini minski rizične površine, a kako su postojale indicije da je još jedan lovac ušao u minsko polje, pretragom terena, na 30 metara od mjesta eksplozije na kome je nađeno prvo tijelo, uočena je i druga žrtva iste mine, također lovac, pojašnjavaju iz FUCZ.

Po instrukciji dežurnog tužioca tijela su, u prisustvu pripadnika PU Zavidovići, izvučena iz minskog polja, nakon čega su na lice mjesta izašli patolog i tužilac koji rukovodi uviđajem.

Na izrazito zahtjevnom strmom terenu obraslom gustom vegetacijom operacija izvlačenja tijela nastradalih lovaca iz minskog polja - “Brzi odgovor” trajala je gotovo dva sata.

U izvlačenju unesrećenih su, pored deminera FUCZ, sudjelovali policajci PU Zavidovići i osoblje Doma zdravlja Zavidovići.

"Lovci su nastradali od mine PROM 1P (protivpješadijska rasprskavajuća odskočna mina) koja je inače najopasnija protivpješadijska mina koja ubija gelerima i snagom ekspolozije u krugu do 30 metara, a nerijetko i na većoj udaljenosti", navodi se u saopćenju FUCZ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije