Pazi, mine: Prva aplikacija u BiH s podacima o minski sumnjivim lokacijama

4
Radiosarajevo.ba
Pazi, mine: Prva aplikacija u BiH s podacima o minski sumnjivim lokacijama
Foto: Centar za uklanjanje mina / Deminiranje

Bosna i Hercegovina dobila je prvu aplikaciju za mobilne telefone koja će koristiti sve podatke BHMAC-a o minski sumnjivim lokacijama, što će doprinijeti boljoj sigurnosti građana.

Upravo su danas predstavljeni rezultati 18-mjesečnog rada na projektima "Podrška EU u stvaranju web platforme informativnog sistema Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC)" i "Opšta procjena minski sumnjivih područja u Bosni i Hercegovini".

Sredstva za realizaciju ovih projekata u iznosu od 1,1 milion eura obezbijeđena su preko Evropske unije, putem Instrumenta za doprinos stabilnosti i miru (IcSP).

Na prezentaciji, održanoj online, govorili su Mirna Pavlović, predsjedavajuća Komisije za deminiranje u BiH, ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, general-major Reinhard Trischak, zapovjednik EUFOR-a i Steliana Nedera, stalna predstavnica UNDP-a u BiH.

"Kao osnovni ishod projekta Opšte procjene je mnogo preciznija i jasnija identifikacija i prioritetizacija minski sumnjivih površina, čime je proces protivminskog djelovanja postao još transparentniji.

Obrađeni su podaci za 143 općine u Bosni i Hercegovini, dok je minska opasnost potvrđena u 118 općina, a formirano je ukupno 478 minski sumnjivih površina", saopćeno je iz BH MAC-a.

Istaknuto je da je baza podataka BHMAC-a unaprijeđena, te je kreiran novi, transparentniji, funkcionalniji i efikasniji sistem zasnovan na novim tehnologijama, koji odgovara na sve zahtjeve u smislu izvještavanja, planiranja i pohrane podataka.

"Bolja sigurnost svih građana BiH će biti osigurana prvom aplikacijom za mobilne telefone koja će koristiti sve podatke BHMAC-a o minski sumnjivim lokacijama", navedeno je u saopćenju.

Aplikacija za android OS se može preuzeti sa na OVOJ adresi.

Kako je saopćeno, projekte su realizirali Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC), u saradnji s Oružanim snagama BiH, Norveškom narodnom pomoći u BiH, i Razvojnim programom UNDP-ja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije