Šetači na Stojčevcu na planinarskoj stazi pronašli aktivnu protupješačku minu

E. H.
Šetači na Stojčevcu na planinarskoj stazi pronašli aktivnu protupješačku minu
Foto: FUCZ / Na izletištu Stojčevac pored Sarajeva

Prolaznici na izletištu Stojčevac pored Sarajeva pronašli su aktivnu protupješačku minu. 

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak za portal Radiosarajevo.ba kazao je da je mina pronađena na planinarskoj stazi koja je tokom ljeta izuzetno prometna i koju koriste biciklisti.

Na izletištu Stojčevac pored Sarajeva - undefined

Foto: FUCZ: Na izletištu Stojčevac pored Sarajeva

„Dok smo jutros bili na intervenciji, biciklisti su projurili tom stazom, srećom nisu nagazili na minu. Zaista je postojala velika opasnost za ljude koji su bili na tom području. Hvala Boguv sve je prošlo bez posljedica. Brzo smo izašli na teren i uklonili minu, koju ćemo kasnije u toku dana uništiti“, pojasnio je Solak.

Fahrudin Solak - undefined

FOTO: Fena: Fahrudin Solak

Dodao je da se radi o mini vrste PMA3.

To je jugoslavenska vrsta protupješačke antimagnetne eksplozivne mine, također zvana i „klackalica“, koja je aktivirana nagaznom silom.

Na području općine Ilidža mi više nemamo mina i minskih polja, dakle očišćena su sva registirana minska polja. Uvidom u geografiju unijeli smo u naše sisteme ovu lokaciju i ovaj prostor nikad nije bio tretiran kao minsko polje. Svakako će kolege iz BHMAC-a koji su bili na terenu utvrditi da li je riječ o novom potencijalnom minskom polju za koje se nije znalo ili je riječ da je mina odbačena nekad. Vidjet ćemo uvidom u stanje mine, da li ona nosana i ostavljena tu ili je ostavljena nekad u ratu pa je na ovoj lokaciji završila djelovanjem vremenskih neprilika“, istakao je Solak.

Prema njegovim riječima i ranije je bilo pomjeranja minskih polja uzrokovanih vremenskim prilikama ili neprilikama. Iako na fotografijama izgleda kao nova, Solak ističe „da se mine inače rade od takvog materijala koji se vrlo teško oštećuje“.

„Minu, kad kiša sapere, ona izgleda kao nova, kao da su sad iz paketa izvađene, a stoje tu više od 25 godina. Kolege iz BHMAC-a će u narednom periodu utvrditi sve okolnosti. Inače, FUCZ ima deset ovakvih slučajeva dnevno. Pronalazimo mine, granate, bombe, tromblone“, dodao je Solak.

Istakao je da su pripadnici FUCZ i danas u Busovači u kasarni bivše JNA pronašli osam protutenkovskih mina.

„Da smo jednu našli, to je vrlo opasna situacija, a da ne govorimo o osam komada. Nažalost u BiH ćemo još dugo imati ovakvih problema, imamo mnogo zaostalih eksplozivnih sredstava, ljudi ostavljaju bombe, tromblone pored kontejnera za smeće. Ali upravo zbog toga smo se tako i organizirali da izlazimo na svaki poziv, jer je bolje izaći deset puta i utvrditi da nije mina, nego jednom ne izaći i da zaista bude mina. Tokom vikenda imamo obično mnogo posla jer se građani više kreću u prirodi i dosta toga pronale. Svakako apeliramo na građane da samostalno ništa ne poduzimaju, već da obavijeste policiju ili direktno FUCZ“, zaključio je Solak u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije