Pogledajte video: Kako se uništavaju neeksplodirana ubojita sredstva u BiH

Radiosarajevo.ba
Pogledajte video: Kako se uništavaju neeksplodirana ubojita sredstva u BiH
FUCZ / Crno jezero
Prilikom akcije Federalne uprave civilne zaštite ronilački tim je iz Crnog jezera u općini Bosanska Krupa izvukao veću količinu neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Nakon uspješene akcije izvlačenja iz jezera, neeksplodirana ubojita sredstva su uništena na lokalitetu Grabeža. Akciju su uspješno proveli ronilački tim FUCZ i njihov tim za prikupljanje i uništavanje NUS-a iz Bihaća.

Ovo je samo jedan od brojnih uspješnih operacija koju provodi FUCZ. Posljednja akcija koju su uspješno proveli je uništavanje avionske bombe teške 250 kg, sa 79 kila eksploziva. Bomba je pronađena kod Posušja. Iz FUCZ-a navode da je ovo 52. neeksplodirana avionska bomba koju su uništili u posljednjih deset godina.

Nakon agresije u periodu od 1992-1995. godine, pa i poslije Prvog i Drugog svjetskog rata, veliki dio BiH ostao je "zagađen" minama i neeksplodiranim ubojitim sredstvima i zbog toga FUCZ poziva građane da bude oprezni, te ako pronađu nešto što im je sumnjivo da prijave nadležnim organima.

Pogledajete video uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava, pronađenih u akciji na Crnom jezeru u Općini Bosanska Krupa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije