Dodik i Beograd pokušavaju uvući Hrvatsku i Hrvate u priču o Kosovu

Srna
Dodik i Beograd pokušavaju uvući Hrvatsku i Hrvate u priču o Kosovu

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će pokušati zajedno sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem da "integriše sva kršenja Dejtonskog sporazuma prema srpskom i hrvatskom narodu i da to upute međunarodnoj javnosti".

"Treba ukazati na to da je proteklih 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma vrijeme masovnog kršenja međunarodnog prava i naših nacionalnih prava", rekao je Dodik u intervjuu za beogradski tabloid "Alo", inače blizak vlasti Aleksandra Vučića.

U tom kontekstu, kaže Dodik, treba reći kako je moguće da na Kosovu pokušava bezočno da se razori teritorijalni integritet Srbije, a u BiH pokušava da se napravi unitarna država.

"Šiptarima se daje pravo da prave državu, a nama ne daju pravo ni da očuvamo naš status koji smo dobili Dejtonskim sporazumom. Naš je interes da Dejtonski sporazum očuvamo u njegovom izvornom obliku", rekao je Dodik.

On je istakao da dvije trećine BiH smatra da visoki predstavnik treba da ode i da, samo zato što muslimani smatraju da OHR treba da ostane, oni skrnave stav potpisnika Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

"Koliko sam razumio i Hrvatska je nezadovoljna ponašanjem visokih predstavnika, barem su to iskazivali kroz određene stavove. Isto tako Srbija, Republika Srpska i polovina Federacije BiH oličene u Hrvatima smatraju da visoki predstavnik treba da ode", rekao je Dodik.

On kaže da se međunarodno pravo krši i u BiH i na Kosovu i Metohiji.

"Rano priznanje nezavisnosti Kosova je isto ono koje je Amerika učinila kad je priznala BiH, nakon čega je počeo građanski rat", rekao je Dodik i dodao da je Amerika svojstvena po ignorisanju realne situacije.

Govoreći o predstojećim predsjedničkim izborima u SAD, Dodik je rekao da bi Srbi u Americi trebalo da podrže reizbor aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa, koji je promoter politike nemiješanja u unutrašnje stvari drugih država.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije