Dodik dobio pismo državnog sekretara SAD i otkrio tekst: "Sankcije, sankcije i sankcije"

6
Radiosarajevo.ba
Dodik dobio pismo državnog sekretara SAD i otkrio tekst: "Sankcije, sankcije i sankcije"
Printscreeen / Press Dodika nakon susreta s Derekom Chollet

Nakon današnjeg sastanka u Predsjedništvu BiH između članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, Željka Komšića i Milorada Dodika sa savjetnikom u State Departmentu Derek Chollet, američkim ambasadorom u Sarajevu Ericom Nelsonom i američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom prvi se novinarima na press konferenciji Dodik.

"Upravo smo u Predsjedništvu završili sastanak sa gospodinom Cholletom i delegacijom. Razgovorali smo o situacji u BiH sa strane stola iz BiH vidjela se razlika u stavovima i ignorisanje realnosti. Amerikanci su pokazali želju da se neke stvari riješe. Drago mi je što je savjetnik državnog sekretara bio tu, jedan je od onih koji je pisao Dejtonski sporazum. Upoznat je o suštini Dejtona, nije trebalo mnogo vremena da se upozna o trenutnom stanju.

Rekao sam da RS ostaje posvećena Dejtonu, da je naša politika politika mira i da nismo spremni ugroziti taj mir,. Moji partneri u Predsjedništvu su uporno insisirali na priči o ratu. RS poštuje Dejtonski sporazum. RS uvažava teritorijalni integritet BiH. BiH je sastavljena od dva entiteta i tri naroda. Uvažavamo prava i obaveze predvođene Dejtonom i tako se ponašamo. Ja sam rekao da RS nema ni jedan plan da se ocijepi. To nam žele pripisati. Nemamo ni jedan konkretan plan da se to desi. Nastavit ćemo da se borimo političkim i pravnim sredstavnima da se poštuje Dejtonski sporazum i ono što u njemu piše. Mi mislimo da u BiH postoje oni koji optužuju RS da navodno čini nešto suprotno Dejtonu. To je bespotrebno, to sam im rekao, bezobrazno je. Neki naš poziv na Ustav nazivaju pozivom na destabilizaciju", kaže Dodik.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

"BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda jedina može biti održljiva. Čuli smo od američkih partnera da se spriječi bilo kakvo unilateralno ponašanje. Visoki predstavnik nikada nije imao pravo donositi nikakav zakon. Spremili smo opsežne informacije o kršenju Ustava. To smo dostavili NSRS. Očekujemo datum o toj posebnoj sjednici", kaže Dodik i još jednom ponavlja "da u Ustavu BiH ne postoji visoki predstavnik", dodao je.

Osvrnuo se na povlačenje saglasnosti o VSTV, UIO i OSBiH.

"Političari iz RS su bili prisiljeni dati saglasnost za VSTV, Oružane snage i UIO. Zadužit će se vlada da u roku od šest mjeseci ponudi normativna rješenja o tim stvarima. Prvi zakon koji očekujem da se promijeni je o vojnoj imovini. Donijet ćemo novi zakon o šumama. To bismo trebali odraditi do Nove godine. Učinit ćemo sve da saniramo nepravilno donesene odluke Ustavnog suda. To nije prihvatljivo. To su sve poznati stavovi RS-a.", prokomentirao je Dodik.

"Situacija je složena. Vidjeli smo i neke sastanke koji se održavaju u Europi. Vjerujemo da će se stvari odvijati tako da se pozdrave napori da se poštuje Ustav i da se na toj bazi odvija život".

Osvrnuo se na drugog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i njegove izjave.

"Gospodin Džaferović je neki dan negdje govorio da se provodi secesija i da je za mene predviđena robija. Malo je to degutantno s njegove strane. Da on poziva nekoga na robiju, a bio je svjedok zločina koji je bio pod njegovom odgovornošću. On nikad nije procesuiran zbog toga. Ja mu moram reći da mora imati obraza za sve što govori u javnosti", kazao je Dodik.

O izjavi Komšića da "neće dozvoliti da mu se otme komad zemlje".

"Moram komentarisati izjavu Komšića. Griješi ako misli da je RS njegova zemlja, to nije njegova zemlja i to nema šta komentirati. Hrvati su ga u BiH odbacili kao bilo kakvog legitimnog predstavnika jer se lažno predstavlja kao hrvatski član Predsjedništva. Samo im želim reći da malo pripaze kada tako javno govore. RS nije komad zemlje od Komšića i on s njom nema ništa. Jedino što RS ima s njim je zlatni liljan, a dobio ga je zbog akcije koje je provodio protiv Srba, a vjerujem i Hrvata", smatra Dodik.

"Naše zalaganje za Ustav BiH treba svaki parlamentarac u Europi da pozdravi", dodao je prvi čovjek SNSD-a.

"BiH nije u krizi samo sada, već od formiranja. BiH od augusta ne funkcioniše što se tiče zajedničkih institucija, ali se život nesmetano odvija. Kao što vidite, mi u RS finaliziramo finansijske politike za iduću godinu. Posvećeni smo našim obavezama. Tu BiH niti pomaže, niti odmaže. Njeno nefunkcionisanje nije spriječilo funkcionisanje RS. Mi ćemo nastaviti da se bavimo važnim pitanjima za RS. Mogu reći da će od iduće godine povećati plate i penzije. Prema tome ćemo usmjeriti sve snage", dodaje Dodik.

Dodao je da Bisera Turković "petlja i laže po Europi protiv RS-a". "Ja vjerujem da je svijet sit laži i da znaju šta se ovdje otprilike dešava", kazao je Dodik.

Prokomentarisao je pitanje novinara da otkrije šta piše u pismu koje je Predsjedništvo dobilo od državnog sekretara SAD-a. Upitan je da li se u pismu pominju sankcije:

"To vas samo interesuje - sankcije, sankcije i sankcije. Piše u pismu da će Amerika, ako bude primorana, uvesti sankcije. Vjerujem da je to za bošnjačku stranu dobra vijest. Ako je Amerika spala na to da provodi sankcije, nama to govori da su oni samo u funkciji muslimanskog naroda. Onda je to neka američka zemlja, a ne hrvatska ili srpska. Ako je to tako, onda je ovdje neki dobar životni standard. Onda smo mi 51. američka država, ali eto nismo. Te prijetnje o sankcijama ne igraju više u RS-u. Neka oni donose sankcije, mi ćemo provoditi našu politiku. Bilo kakvo uvođenje sankcija će još više radikalizovati situaciju. Učinit će BiH nemoguću za funkcionisanjem. Sankcije nas više ne mogu ni zastrašiti. Mi ne radimo ovdje za američki interes", kaže Dodik.

O mogućem ratu kaže:

"Ma nećemo pokrenuti rat, nema ovdje nikakvog rata. Ovdje se radi o Ustavu i političkim procesima".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije