Derek Chollete razgovarao sa visokim predstavnikom Schmidtom u Sarajevu

3
Radiosarajevo.ba
Derek Chollete razgovarao sa visokim predstavnikom Schmidtom u Sarajevu
Foto: Twitter / Derek Chollete i Christian Schmidt

Savjetnik u State Departmentu Derek Chollet stigao je u glavni grad Bosne i Hercegovine.

On je drugi visoki zvaničnik iz SAD koji za kratko vrijeme stiže u posjetu našoj zemlji.

Na oficijelnom Twitter profilu Američke ambasade u BiH u Sarajevo, objavljeno je da se Chollet sastao sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom.

Još jedna policijska akcija u u BiH: Oduzeto oko 630 grama marihuane, jedna osoba uhapšena

Još jedna policijska akcija u u BiH: Oduzeto oko 630 grama marihuane, jedna osoba uhapšena

Napisali su da je potvrđena podrška Sjedinjenih Američkih Država OHR-u i Schmidtu.

Razgovarali su o trenutnoj političkoj situaciji i radu koji je potreban za ispunjavanje kriterija i smanjenje učešća međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Derek Chollete je napisao da je imao jako produktivan sastanak sa visokim predstavnikom u BiH.

"Sjedinjene Američke Države podržavaju ključnu ulogu OHR-a, mandat Visokog predstavnika za održavanje dejtonskog mira u BiH i rad na ispunjavanju Agende 5+2 da BiH izađe iz međunarodne supervizije", napisao je Chollet na svom Twitteru.

Chollet dolazi u BiH samo nekoliko dana nakon posjete Gabriela Escobara, zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD koji je građanima BiH poručio da njegova zemlja nikada neće podržati jednostrane aktivnosti koje će ugroziti Dejtonski mirovni sporazum, koje će biti antiustavne i koje će napraviti neku vrstu problema u BiH.

Tokom boravka u Sarajevu, savjetnik Chollet će se sastati sa visokim državnim zvaničnicima kako bi naglasio da su funkcionalne, demokratske institucije na svim nivoima vlasti ključne za bolju budućnost svih građana u BiH.

Podsjetimo, Chollet je još u aprilu pozvao političare u Bosni i Hercegovini da, umjesto zapaljive retorike i isključivih zahtjeva, razgovaraju o napretku BiH kad je riječ o ključnim reformama s ciljem općeg dobra, saopćeno je tada iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Savjetnik Chollet je potcrtao da je ključan dijalog i napredak u transparentnosti institucija, poštenim izborima, jačanju vladavine prava i dubljem partnerstvu kad je riječ o euroatlantskim integracijama BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije