Dodik: SDA je zaposjela vilu Srbina u Sarajevu i zato brani odluku Ustavnog Suda

Radiosarajevo.ba
Dodik: SDA je zaposjela vilu Srbina u Sarajevu i zato brani odluku Ustavnog Suda
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Detalji s pressa

U Istočnom Sarajevu danas je održan sastanak političkih predstavnika i funkcionera iz RS, a koji obnašaju funkcije u državnim institucijama. 

Podsjećamo, predstavnici RS su najavili blokadu rada državnih institucija zbog odluke Ustaavnog suda BiH da ospori dijelove Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a.

Nakon sastanka koji je trajao sat vremena, novinarima se obratio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. 

"Sastanak nije nešto posebno važan, konsultativni sastanak. željeli smo objasniti najnovije zaključke NSRS. Naši funkcioneri neće odlučivati u institucijama BiH, što se tiče nižih nivoa sve će se odvijati normalno. Zadovojan sam odazivom na ovom sastanku, a oni koji nisu došli i koji su radili protiv interesa RS nisu bili ni pozvani", poručio je Dodik.

Počeo sastanak kod Dodika u Istočnom Sarajevu: Pogledajte ko je sve došao

Dodao je da će Vijeće ministara BiH raditi, te da će on kao član Predsjedništva BiH dolaziti na sjednice.

"Mi ćemo do sutra imati zajednički prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, to je zajednički prijedlog srpskih i hrvatskih poslanika. Vjerujemo da ono što ćemo predložiti može biti prihvatljivo i za Bošnjake", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ponovo će pozvati predstavnike FBiH na razgovore o markiranju međuentitetske linije. 

"Pozivam ih da sarađuju. Niko ne treba da sumnja u odlučnost da poštujemo zaključke NSRS. Spremni smo da razgovaramo o bilo kojem pitanju", zaključio je Dodik. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija ovom prilikom je istakao da je ovo bila prilika da se pojasne zaključci NSRS-a. 

"Nastavljamo raditi onako kako je to definirala NSRS. Mislim da ćemo imati koordinaciju između ljudi koji predstavljaju RS. Formirat ćemo koordinaciono tijelo koje će koordinirati sve predstavnike RS. Što se tiče Savjeta ministara BiH, ja ću se ponašati onako kako je to zaključila Narodna skupština RS", pojasnio je Tegeltija. 

Istočno Sarajevo: Političari i funkcioneri iz RS danas na konsultacijama kod Dodika

Dodik se osvrnuo i na zgradu u kojoj je smještena centrala SDA u Sarajevu, istakao je da je ova stranka zaposjela vilu jednog Srbina. 

"Zaposjeli su tu vilu i neće da je vrate. To su činjenice i to nije smiješno iako je to nekom ovdje danas smiješno. Postoji zahtjev nasljednika te vile. Dakle, SDA ovo radi da ne bi morala vraćati imovinu. Ovo je jedan projekt otimačine, koji se ne može završiti na način kako je to zamislila SDA. Sve se mora vratiti na izvorne principe, na Ustav koji je nedovosmislen. Mislim da još uvijek ima vremena da razgovaramo", pojasnio je Dodik. 

Odgovarajući na pitanja, kazao je da je posljednja odluka Ustavnog suda BiH nezakonita i to vide čak i studenti pravnog fakulteta. 

"U prijedlogu se navodi brisanje stranih sudija, ali i načina odlučivanja, a kako ne bi bilo preglasavanja", istakao je Dodik. U raspravi s novinarima, Dodik je "pojasnio" da bi se otcjepljenje moglo dogoditi ukoliko ne dođe do razgovora. 

"Vaš osmijeh će se vidjeti na mom licu, ja ću se smijati, a vi ne", poručio je Dodik novinaru.

Dodao je da je važan odnos prema RS, te da na današnjem sastanku nije vođena stranačka evidencija o prisutnosti. 

"Ne želimo da stranačka pripadnost bude motivacija za učešće na ovakvim sastancima", naglasio je Dodik. 

Upitan da komentariše sastanak s ambasadorom SAD u BiH Ericom Nelsonom, Dodik je istakao da je to politika SAD usmjerena protiv Srba. 

"Oni imaju svoje crvene linije, mi smo rekli svoje. Smatrao sam da ne trebamo da ulazimo u prijetnje. Mi ovdje nikom ne prijetimo, isto i očekujemo", rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o dolasku na sastanaka predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, Dodik je kazao da ga "ne kontroliše, ali da bi volio". 

"Čovjek je predstavnik RS i osjećao je potrebu da dođe i došao", kazao je Dodik. 

Pojašnjavajući svoje stavove Zoran Tegeltija je istakao da građani neće ispaštati zbog ovakvih odluka. 

"Nastavit ćemo da radimo i sarađujemo s entitetima. Mi ne ulazimo ni u kakve političke igre, mi smo na poslu i radimo. Predsjedavajući sam Savjeta ministara BiH i ja utvrđujem dnevni red i naravno da ću glasati za njega. Vidjet ćemo kako ćemo odlučivati", pojasnio je Tegeltija.

Na pitanje o posjeti predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića, Dodik je kazao da dolazak Đukanovića treba biti odgođen zbog događaja u Crnoj Gori. 

"Druga dva člana Predsjedništva BiH misle drugačije, ponovo su tu tačku dnevnog reda vratili na sjednicu. Pošto je NSRS rekao da nije vrijeme i ja sam takvog mišljenja. Smatramo da se to treba da odloži. Ako bude trebalo, posegnut ću za vitalnim nacionalnim interesom. Što se tiče Frontexa (Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu, op.a.) mislim da to nama nije potrebno jer bi oni štitili samo granicu s Hrvatskom što bi onemogućilo odliv migranata iz BiH. Zato sam protiv, jer oni ne bi izašli na granicu s Crnom Gorom ili Srbijom. Dakle, hermetički bi zatvorili granicu s Hrvatskom", pojasnio je Dodik. 

Zoran Tegeltija je, odgovarajući na pitanje o budžetu BiH, kazao da se o tome razgovara. 

"Do kraja februara ćemo imati prvu verziju, ali odluke će ovisiti o tome kako se budemo kretali kroz ovu kriznu situaciju", naglasio je Tegeltija. 

Na pitanje novinara o odluci Ustavnog suda BiH, Dodik je poručio da zakon o zemlji koji je donijela FBiH na snazi je već 10 godina. 

"Sličan zakon važi i u Brčko distirktu. Dakle, imate FBiH koja koristi to zemljište i Brčko, dakle samo se RS-u osporava zemljište. vama kao važnom mediju predlažem da se pozabavite istraživačkom pričom. Ono što ja znam, jeste da od 15 odluka Ustavnog suda BiH, njih 13 se ne provodi u FBiH. Da ne pričamo o Mostaru... Niko nas ne treba ubjeđivati da ovo nije političko pitanje i da je usmjereno protiv RS. Zakon koji je donijela FBiH nije osporen i FBiH upravlja tim zemljištem. Veliki dio tog zemljišta u FBiH je upisano kao vlasništvo FBiH", rekao je Dodik.

Na pitanje o intervenciji međunarodne zajednice i mogućim sankcijama, Dodik se nasmijao.

"Vi to potencirate. Niko nije pomenuo tako nešto, ali vi u Sarajevu ste navikli da kažnjavate one koji misle drugačije. Ovo je odluka RS i od toga neće biti odstupanja. Uzimate nam zemlju i onda kažete da je to vještačka kriza, a kriza će prestati kad ne bude Bosne i Hercegovine", kategoričan je Dodik. 

Dodik se kontinuirano tokom press konferencije raspravljao sa s novinarima, nije ispoštovao pravo novinara da postave svoja pitanja. Prijetio je i najavljivao da će se on "posljednji smijati".

Još jednom je član Predsjedništva BiH pokazao koliko ne poštuje novinarsku profesiju, a press konferencija je više ličila na svađu novinara i Dodika. U onim dijelovima kad se Dodiku nisu sviđala novinarska pitanja on je uzvikivao da novinari lažu i da koriste lažne informacije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije