Dodik: Neću da budem pokusni kunić Zapada

Radiosarajevo.ba
Dodik: Neću da budem pokusni kunić Zapada
Kako je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i najavljivao prethodnih sedmica, ovih dana u prestižnom magazinu Wall Street Journal objavljen je tekst o njegovoj politici.

Tekst pod naslovom „Bivši saveznik Sjedinjenih Američkih Država okreće svoja leđa“ detaljno opisuje promjenjivu politiku Milorada Dodika na tlu Bosne i Hercegovine gdje prevladavaju nacionalisti. Wall Street Journal tako navodi da je Milorad Dodik jedan od prvih političara koji je stekao naklonost Washingtona zbog poruka koje promoviraju mir i jedinstvo u BiH, a da danas vodi potpuno drukčiju politiku.

„Dvadeset godina nakon što su Sjedinjene Američke Države uspostavile mir na području Bosne i Hercegovine, lideri koji su se tada zakleli da će raditi na uspostavljanju europske demokratije danas okreću leđa Zapadu“, stoji u uvodu teksta.

Također, prema analizi ovog svjetski poznatog žurnala, Dodik je jedna od glavnih prepreka BiH na putu ka Europskoj uniji i članstvu u NATO savezu, te su ih posebno interesirale njegove izjave u vezi s američkim i drugim ambasadorima sa Zapada koje je Dodik nazvao nepoželjnim i totalno beskorisnim.

„Odbrojani su dani kada se prihvatalo sve što Europa i Amerika objave. Ja odbijam da budem njihov pokusni kunić“, kazao je Dodik u intervjuu za Wall Street Journal.

Tada su te poruke američke vlasti ocijenile kao razočaravajuće, a zabrinule su i mnoge građane koji su također zabrinuti i situacijom u Europskoj uniji, budući da je BiH zaradila kandidatski status. I Dodik je prokomentirao situaciju u EU.

Europa je jako depresivna“, istaknuo je Dodik, kazavši da ne zna da li je ova zajednica vrijedna da joj se pridruži.

Wall Street Journal također je istaknuo i da je Dodik svoju dominaciju u RS-u potvrdio na oktobarskim izborima, kada je njegova partija trijumfirala diljem manjeg bh. entiteta, ali i da to ne zabrinjava EU zvaničnike koji smatraju da njegova retorika neće skrenuti BiH s puta EU integracija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije