"Koalicija nije tu zbog Radončića i mene, nego zbog stabilizacije BiH"

Radiosarajevo.ba
"Koalicija nije tu zbog Radončića i mene, nego zbog stabilizacije BiH"
U zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu danas se održava sastanak predstavnika stranaka koje su koalicioni partneri na nivou Bosne i Hercegovine.

Čelnici SDA, HDZ-a, SBB-a i koalicije stranaka iz Republike Srpske, Saveza za promjene na današnjem redovnom sastanku razgovaraju o društveno-političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa posebnim osvrtom na one koje su aktuelne.

Nakon sastanka predstavnicima medija obratio se i Bakir Izetbegović, lider SDA i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je komentirao ono o čemu su koalicioni partneri razgovarali na sastanku.

"Nadamo se da ćemo ovog puta riješiti brojne probleme, koje u predizbornom periodu nismo mogli da dogovorimo", komentirao je Izetbegović današnje razgovore.

Budući da je veliku pažnju privukla reakcija članova koalicije u vezi sa hapšenjem bivših pripadnika HVO-a u Orašju i Izetbegović se u svom obraćanju dotakao ove teme.

"Obzirom da se ovdje radi o Hrvatima koji su uhapšeni za ratne zločine imamo jaku reakciju hrvatskog člana Predsjedništva. Mislim da treba pustiti sudovima i tužilaštvu da rade svoj posao i ne mislim da se možemo mi uplitati u njihov rad. Naravno i oni trebaju da vode računa da ne trebaju bespotrebno voditi slučajeve koji će dizati tenzije, ali to je njihova stvar", istakao je Izetbegović, ponovo naglasivši da je netačna mantra koja se konstatno ponavlja i promovira ugroženost Hrvata u BiH.

Također, buru reakcija proteklih dana pobudile su i izjave lidera SBB-a, Fahrudina Radončića, koji je na suđenju u Prištini govorio o tzv. "bošnjačkoj mafiji", što je prema mišljenju mnogih prijetilo da ugroži koaliciju SDA-SBB. Nakon današnjeg sastanka Izetbegović se ponovo očitovao o ovom pitanju.

"Nismo u koaliciji zbog Radončića i Izetbegovića nego jer je o ovoj zemlji potrebna jedna stabilna koalicija. Stoga ćemo u tom smislu i raditi i održavati dobre odnose", zaključio je Izetbegović razgovor o eventualnom raskidu koalicije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije