Usvojen Nacrt zakona: Budžet BiH u 2017. iznosit će 950 miliona KM

Radiosarajevo.ba
Usvojen Nacrt zakona: Budžet BiH u 2017. iznosit će 950 miliona KM
Vijeće ministara BiH / Ilustracija
Na današnjoj sjednici u Sarajevu, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine razgovaralo je o Nacrtu zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza naše države za narednu godinu. Ovaj Nacrt zakona jednoglasno je usvojen.

Prema usvojenom Nacrtu BiH će u 2017. godini na raspolaganju imati 950 miliona konvertibilnih maraka, od kojih će biti finansiran rad institucija BiH. Nakon što je jednoglasno usvojen u Vijeću ministara, ovaj Nacrt će Ministarstvo za finansije i trezor dostaviti Predsjedništvu BiH, koje je nadležno za njegovo predlaganje.

Inače, današnjim usvajanjem Nacrta zakona o budžetu BiH za 2017. godinu ispoštovana je dinamika donošenja zakona koju ima Vijeće ministara BiH, a predviđeno je da se sa preko milion konvertibilnih maraka servisira i vanjski dug naše države.

Osim usvajanja Nacrta zakona o budžetu, Vijeće ministara je na današnjoj sjednici donijelo i više odluka o odobravanju višegodišnjih projekata, te je tako odobren i višegodišnji projekt „Projektiranje, sanacija, rekonstrukcija i nadogradnja objekta 'Zrak' u Sarajevu za smještaj Direkcije za koordinaciju policijskih tijela“.

Istovremeno usvojene su i odluke o odobravanju projekta kupovine/nabavke objekta za potrebe smještaja institucija BiH u Sarajevu i Mostaru, a ažuriran je i razvojni investicioni program BiH.

Jedna od najzanimljivijih stavki na ovoj sjednici bila je tačka u okviru koje je razgovarano o podršci projekta sanacije vodovodnog sistema Kantona Sarajevo, te je Vijeće ministara BiH odlučilo podržati ovaj projekt, a donesene su i odluke da se iskoriste sredstva iz IPA fondova za podršku zapošljavanju, kao i da se mora unaprijediti proces izvještavanja Eurpske unije o procesu europskih integracija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije