Dragan Čović o hapšenjima u Orašju, državnoj koaliciji, vitalnim temama...

Radiosarajevo.ba
Dragan Čović o hapšenjima u Orašju, državnoj koaliciji, vitalnim temama...
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Dragan Čović
U zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu danas se održava sastanak predstavnika stranaka koje su koalicioni partneri na nivou Bosne i Hercegovine.

Čelnici SDA, HDZ-a, SBB-a i koalicije stranaka iz Republike Srpske, Saveza za promjene na današnjem redovnom sastanku razgovaraju o društveno-političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na one koje su aktuelne.

Ovim povodom javnosti se obratio i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je prvi put komentirao slučaj hapšenja deset bivših pripadnika HVO-a u Orašju, ali i brojne druge, aktuelne situacije u BiH.

"Želim na ovaj način izraziti svoje krajnje negodovanja. Ne vidimo nijedan razlog da ijedna osoba koja poštuje institucije BiH 20 godina nakon navodnog zločina bude lišena slobode pod optužbama da će tobože utjecati na svjedoke. Kada to nisu činili tokom 20 godina, ne vidim razloga zašto bi se sumnjalo da će to činiti danas", kazao je Čović u uvodnom izlaganju, dodavši da kao hrvatski član Predsjedništva BiH nije zadovoljan ovim hapšenjima.

Kao i brojni govornici u prethodnim danima i Čović je iskazao nezadovoljstvo vremenom u kojem su ove osobe uhapšene, istaknuvši da je neumjesno to što su bivši pripadnici HVO-a uhapšeni upravo u vrijeme blagdana, ali u vremenu kada je premijer Hrvatske boravio u posjeti BiH.

"Neprihvatljivo je lišavanje slobode na ovaj način osoba koje na neki način već odavno komuniciraju s institucijama Bosne i Hercegovine, ne želim se miješati u tuđi posao, ali potrebno je da institucije BiH ne vrše ovakve manifestacije nad građanima", ističe Čović.

Čović je govorio i o sastanku koalicionih partnera, kazavši kako među njima vlada korektna atmosfera, te da se partneri međusobno uvažavaju.

"Što se tiče koaliranja, već treći-četvrti put razgovaramo danas kako ćemo vitalne teme definitivno skinuti s dnevnog reda, na svim nivoima vlasti, odnosno, da se ne dogovaramo u vezi s nečim što nećemo provesti čim prije. Pitanje je kako vratiti međusobno povjerenje. Izbori su završili i nama ne preostaje ništa drugo nego da pokrenemo odmah svu parlamentarnu proceduru kojom mi raspolažemo", zaključio je Čović svoje obraćanje medijima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije