Hrvatska i BiH: Oni nas kao napadaju, a mi se i ne pokušavamo braniti

Ivana Marić
Hrvatska i BiH: Oni nas kao napadaju, a mi se i ne pokušavamo braniti
Facebook / Ivana Marić
Hapšenje deset bivših pripadnika HVO-a u Orašju osumnjičenih za ratni zločin i zločin protiv čovječnosti izazvalo je bujice zabrinutosti, bijesa i optužbi hrvatskog političkog vrha o političkom utjecaju na bh. pravosuđe.

Piše: Ivana Marić za Radiosarajevo.ba

Javnost u BiH iznenađena je agresivnim i prijetećim izjavama koje svakodnevno pristižu iz Hrvatske, ali je još više iznenađena nedostatkom odgovarajuće reakcije iz BiH, posebno od bošnjačkog političkog vrha.

Javnost u BiH već je navikla na mnogobrojne akcije SIPA-e u kojima hapse osumnjičene kako za šverc duhanom, trgovinu narkoticima pa sve do ratnog zločina. Te akcije, čudnih kodnih naziva, postale su tako česte da više niko skoro i ne reagira na njih. Slična sudbina zadesila bi i vijest o tome da je SIPA lišila slobode deset lica na području Orašja zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, da se oko ovoga nije nadigla galama u susjednoj Hrvatskoj.

Razumljiva je zabrinutost Hrvatske za osumnjičene koji osim bh. imaju i hrvatsko državljanstvo. Razumljivo bi bilo i da Hrvatska bivšim pripadnicima HVO-a pruži pravnu pomoć tokom suđenja kako bi lakše dokazali svoju nevinost. Razumljivo bi bilo da su izrazili interes za ovaj slučaj, ali je nedopustivo da izražavaju zabrinutost postupcima pravosuđa BiH, kao što je nedopustivo ponašanje i izjave hrvatskog državnog vrha vezano za ovaj slučaj.

"Kazneni postupak i uhićenje časnika Hrvatske vojske... pripremani su duže vremena, a njihov tajming je indikativan", izjavio je premijer Hrvatske Andrej Plenković. Ova izjava implicira da je SIPA prije hapšenja trebala pitati Hrvatsku kada bi prema njima bio dobar tajming za hapšenje osumnjičenih. Hrvatski premijer je doduše izjavio da poštuje nezavisnost pravosuđa BiH, ali njegove izjave i postupci govore upravo suprotno.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poziva politički vrh Hrvatske i BiH da razgovaraju o ovom slučaju. Da li je to uobičajena praksa u Hrvatskoj da se političari sastaju i dogovaraju o hapšenjima koje provede USKOK? Ne bih rekla da u Hrvatskoj političari smiju vršiti pritisak na hrvatsko pravosuđe, pa mi onda nije jasno otkud im ideja da to mogu raditi s pravosuđem u BiH.

Ministar za vanjske poslove Hrvatske Davor Ivo Stier otišao je korak dalje, izjavivši da su to "postupci koji se mogu izmanipulirati u političke svrhe". Naravno da se slažem da se zločini trebaju procesuirati, ali pravosuđe se ne smije politizirati. Dakle, prema njemu, ovo hapšenje je plod manipulacije u političke svrhe, a bh. pravosuđe je politizirano. Još samo da nam kažu pod čijim utjecajem je bh. pravosuđe. Da li i oni misle na „bošnjačku državnu mafiju“ ili sumnjaju na nekog drugog?

Čudi me da se hrvatski politički vrh odlučio na ovako direktne optužbe i nediplomatsko ponašanje, ali me još više čudi to što niko iz bošnjačkog političkog vrha nije reagirao na ovakve optužbe. Jedini koji su stali u odbranu BiH su ministar za vanjske poslove BiH i SDS koji su najoštrije osudili pritiske na pravosuđe BiH i institucije BiH koji dolaze iz Republike Hrvatske.

Umjesto da se sve strane udruže i podrže pravosuđe BiH da što prije procesuira sve osumnjičene za ratne zločine, neovisno o njihovoj nacionalnoj pripadnosti, kako bismo to poglavlje mogli završiti i krenuti dalje, kod nas je i dalje prisutna praksa da svako brani svoje „zločince“.

S obzirom na to da je Haški tribunal pravosuđu BiH na procesuiranje ustupio nekoliko stotina slučajeva ratnog zločina možemo očekivati da ćemo i ubuduće često svjedočiti sličnim akcijama napada i odbrane pravosuđa, u zavisnosti od toga pripadnike čije vojske budu hapsili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije