Plenković: Učinit ćemo sve kako bismo zaštitili ugrožene Hrvate

Fena
Plenković: Učinit ćemo sve kako bismo zaštitili ugrožene Hrvate
Fena / Andrej Plenković
Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković reagirao je danas na vijest o uhićenju deset pripadnika HVO-a u Orašju, istaknuvši kako su o tom slučaju obavijestili i partnere iz EU i NATO saveza te im prenijeli svoju zabrinutost.

"Naložio sam ministarstvima za vanjske poslove, obranu, unutarnje poslove i pravosuđe da prikupe sve relevantne podatke, te osiguraju pravnu i konzularnu pomoć svim hrvatskim državljanima", kazao je Plenković na početku današnje sjednice hrvatske Vlade.

On je dodao kako održava intenzivnu komunikaciju s nadležnim ministrima, državnim odvjetnikom, ravnateljem sigurnosne agencije, hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, kao i s predsjednikom Sabora Božom Petrovom.

Kako prenosi HRT, Plenković je ustvrdio kako su kazneni postupak i hapšenje deset hrvatskih građana pripremani duže vremena te kako je tajming njihova hapšenja indikativan.

"Želio bih poslati jasnu poruku svim građanima da će naša vlada učiniti sve kako bi zaštitila legitimni interes RH, ali i ljudska prava svih onih koji bi na ovaj način mogli biti ugroženi", poručio je Plenković, napomenuvši kako poštuje neovisnost pravosuđa, ali da političke formulacije u nekim aktima o udruženog zločinačkom pokretu nisu prihvatljive.

"U potpunosti poštujemo neovisnost pravosuđa, svi ratni zločini moraju biti procesuirani, međutim koncept udruženog zločinačkog pothvata u optužnicama za Republiku Hrvatsku nije prihvatljiv", rekao je Plenković.

 Podsjetio je kako se nezavisnost i teritorijalna cjelovitost Hrvatske branila i u BiH.  

"HVO je u teškim vremenima agresije u BiH osigurao zaštitu Hrvata u BiH, kao i njezin suverenitet. Hrvatska Vlada učinit će sve da spriječi pokušaje revizije povijesnih događaja", kazao je hrvatski premijer, poručivši kako je europska budućnost jedini put za stabilnost i prosperitet BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije