Dodik: "Volio bih da nisam u pravu i da sve drugačije ispadne"

5
Radiosarajevo.ba
Dodik: "Volio bih da nisam u pravu i da sve drugačije ispadne"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH nakon današnjih sastanaka sa austrijskim kancelarom Karlom Nechammerom i sekretarom za odnose s državama Svete Stolice monsinjorom, nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom obratio se javnosti na temu Izbornog zakona BiH i stanja cijena u RS-u. 

Njegove poruke i retorika nažalost ostaju iste.

"U ovom trenutku se obavljaju razgovori između muslimanske i hrvatske delegacije. Nemamo informaciju šta se dešava osim da su potvrđeni raniji stavovi. Ja bih volio da dođe do dogovora, ali očigledno je da dva različita koncepta između muslimana i Hrvata su toliko različita da nema kohezije", tvrdi Dodik (Dodik već duže vrijeme koristi opasni narativ u kojem Bošnjake isključivo naziva muslimanima, što ima opasnu pozadinu, op.a.).

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Ističe kako bi volio da on nije upravu i da se sve odvija drugačije.

"Volio bih da nisam upravu i da sve drugačije ispadne. Ono što je vidljivo da naši međunarodni partneri jeste da su dozvolili da isključivo muslimanska strana, dakle njihovi lobisti naprave to ( misleći na ovo što trenutno imamo u BiH)...to donosi do udaljavanja bilo kakvog koncenzusa. BiH ne može da egzistira i da nastavi ukoliko se ne usvoje etničke i nacionalne realnosti", poručio je Dodik. 

Tvrdi kako je neophodno održavanje NSRS i da RS zauzima stavove po svim pitanjima koja se tiču BiH. 

"Mora se više zasjedati, neophodna je to praksa. Ne može se dešavati da nama neko iz Sarajeva govori šta ne može. NSRS je jasno rekla da ne može doći do usvajanja odluka ako saglasnost ne da Skupština RS, dakle institucije RS", ističe između ostalog, Dodik. 

Ponovio je da će doći do ukidanja akciza u RS i naznačio da prati stanje cijena goriva. 

"Pratit ćemo stanje, danas ne treba nikome lažno obećanje. Zašto nije usvojeno prije tri dana, to je nemoguće, ako neko misli da je moguće, neka kaže", poručuje Dodik. 

Naglasio je da će za luksuznu robu biti PDV 22 posto, naglasio je u svom obraćanju Dodik, a tvrdi da će biti nulti PDV za osnovne životne namirnice. 

"Ono što je najvažnije, RS može da isplati sve plaće i penzije. Želim da uvjerim građane da imamo dovoljno pšenice i brašna, nemamo potrebu intervencije i mi nismo zabranili uvoz iz RS-a", naglasio je Dodik u svom obraćanju.

Također, naglasio je da se cijene električne energije u RS-u neće povećavati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije