Zašto je Dodik godinama zagovarao otcjepljenje, pa odustao?!

14
Radiosarajevo.ba
Zašto je Dodik godinama zagovarao otcjepljenje, pa odustao?!
Foto: Twitter / Milorad Dodik

Kao narodni poslanik, predsjednik Vlade, predsjednik RS, a sada član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik prošao je put od miljenika zapada, pa do "Persone non grata" i čovjeka sa crne liste. Ali i od prijatelja istoka, zagovornika otcepljenja RS i nefunkcionalnosti BiH, pa do političara koji tvrdi da secesija nikada nije bila opcija i da BiH treba da pristupi EU, piše BN TV.

Pričati o otcepljenju u bilo kom kontekstu u državi kakva je BiH nije lako. Ali za Milorada Dodika to nije predstavljalo problem. Samo u periodu od 2006-2016. godine, referendum o izlasku RS iz BiH najavio je više od 20 puta.

Sa pričom kako je BiH neodrživa, da se ne poštuje njen dejtonski status, da Ustavni sud BiH radi protiv interesa srpskog naroda u BiH, te da je najbolje da se dogovori miran razlaz, Dodik se vraćao kad god bi se pojavila određena politička kriza.

Dodik i Nešić otputovali u Rusiju: Objavili fotografiju iz aviona, (ponovo) podigli tri prsta

Dodik i Nešić otputovali u Rusiju: Objavili fotografiju iz aviona, (ponovo) podigli tri prsta

"Ukoliko do 2017.godine ne bude vidljivih i osjetljivih elemenata stabilizacije RS u skladu sa Ustavom, a to znači da se mnoge otete nadležnosti moraju vratiti, da će u 2018. Godini RS provesti referendum o svom statusu i utvrditi svoj status – prijedlog će biti samostalna država", poručio je Milorad Dodik nakon sjednice Izvršnog odbora SNSD-a 25. aprila 2015. godine u Istočnom Sarajevu.

Gostujući u emisiji "Telering" u oktobru 2017. godine, na pitanje: "Kakva je budućnost RS?", Dodik, tada kao predsjednik RS je odgovorio:

"Dobra, odlična. RS je jedina samoodrživa ovdje. BiH će se jednog dana raspasti".

Tri godine kasnije, nakon odluka Ustavnog suda BiH i neslaganja sa izborom stranih sudija u ovu instituciju, Milorad Dodik, kao član Predsjedništva BiH, je poručio:

"Neki kalkulišu sa tom pričom kako Srbi evo krenu, pa će nešto reći, pa će za nekoliko dana to sve kao nestati. Ja im kažemda smo krenuli na jedan put bez povratka i izlaska iz BIH, i mi ćemo to uraditi i neće nas zaustaviti nikakve ni Amerike, ni bilo ko drugi".

A onda je svoje obraćanje na posebnoj sjednici Narodne skupštine 17. februara 2020. godine počeo ovako: "Goodbye BiH, welcome RSexit".

Deset dana kasnije, Milorad Dodik ima novi stav.

„U RS, nema nijedan plan za secesiju. RS nije donijela nijednu odluku te vrste. Nije na dnevnom redu nikakva secesija. Republika Srpska ima legitimni cilj da putem svog djelovanja i aktivnosti preferira izvorni dejton, izvorne nadležnosti i ono što piše u Dejtonskom mirovnom sporazumu", rekao je Dodik nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a u Banjaluci.

Dodik se slično ponašao i kada su u pitanju visoki predstavnici u BIH. Dok je pojedine podržavao kada su smjenjivali srpske kadrove, one koji bi prijetili njemu i aktuelnoj vlasti oštro je kritikovao. Posljednjeg u nizu, Christiana Schmidta, kaže, ne priznaje.

"Gospodine Schmidt, niste dobrodošli ovdje. Vi niste izabrani kao visoki predstavnik. Nemate nikakve ingerencije. RS nema potrebe niti će poštovati bilo šta što vi uradite", kazao je Dodik 1. avgusta 2020. godine, dan prije nego što će Kristijan Šmit preuzeti funkciju visokog predstavnika u BiH.

Kada su se 2021. godine pojavile informacije o mogućim sankcijama prema RS i pojedincima, Dodik je nakon sastanka sa ambasadorima EU rekao da se zalaže za ustavnu BiH, i ponovo u svom stilu poručio:

"Ukoliko Evropska unija i evropska komisija donese odluku o sankcijama RS ili isključenju RS koji oni ovdje imaju, neka zapišu da je to datum samostalne RS", rekao je član Predsjedništva BiH.

Da to nije uticalo na međunarodne faktore svjedoče nove sankcije koje je Dodik dobio krajem prošle godine. A posljednja dešavanja u Ukrajini, stavila su Dodika u nezavidan položaj, jer je ranije javno podržavao rusku politiku. Sada se zalaže za neutralnost BiH. Sa druge strane, postavlja se i pitanje da li smije javno podržati Rusiju, jer mu prijete dodatne sankcije međunarodne zajednice, piše BN.

Srdačno rukovanje sa generalnim sekretarom NATO saveza Jensom Stoltenbergom, tokom Diplomatskog foruma u Antaliji, mnogi su protumačili kao Dodikovo popuštanje u nastojanju da BiH uđe u Sjeverno-atlanski savez. Ipak, Dodik je ponovo rekao da nema ulaska u NATO.

"Da bi postali mi NATO, moramo ponovo da glasamo u BIH. RS i Srbija neće u NATO. I ta odluka se neće ni desiti", istakao je član Milorad Dodik tokom Diplomatskog foruma u Antaliji 12. marta 2022. godine.

Da RS ne želi secesiju i da ne povlači nijedan potez da bi se otcijepila, Milorad Dodik je poručio i tokom sastanka sa članovima Odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta. Ali kada će opet poteći pitanje nezavisnosti RS, pitanje je samo vremena. A izborna je godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije