Dodik: Ukidanje PDV-a na životne namirnice koštalo bi budžet RS 111 miliona KM

4
Radiosarajevo.ba
Dodik: Ukidanje PDV-a na životne namirnice koštalo bi budžet RS 111 miliona KM
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik na press konferenciji u Banjoj Luci kazao je da će Narodnoj skupštini RS biti predložena mjera da se stopa PDV na hranu ukine na nula, što bi trajalo do kraja ove godine.

Pojasnio je da se to, između ostalog, odnosi na dječiju hranu, mlijeko i miječne proizvode, ulje, so, šećer, kao i oprema za novorođenčad.

"Ovom mjerom bi javne finasije izgubile 111 miliona maraka, pa po tom osnovu tražimo da se to produži do Nove godine", rekao je Dodik.

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

SNSD će, kaže, ove mjere predložiti Domu naroda Parlamentarnoj skupštini BiH.

Pojašnjava da bi stopa PDV od 17 posto ostala za masu proizvoda, a 22 posto za lusksuzne proizvode, prenosi RTRS.

O ovoj odluci će, naglašava, odlučivati isključivo Narodna skupština RS. Iz tog razloga, dodaje, nisu glasali u Domu naroda, zbog čega su, podsjeća, bili na meti osuda.

Dodik je naveo da će Vlada RS uputiti taj prijedlog, te da će tim budžet i javne finansije ovog entiteta izgubiti 111 miliona KM.

"Predložit ćemo NSRS nultu stopu PDV-a na brašno, hljeb, mlijeko, ulje, so, šećer, dječiju hranu... Važno je da se usmjerimo na životni standard porodica", rekao je Dodik.

Naveo je da se na sjednici Predsjedništva SNSD-a razgovaralo o tome na koji način da pripreme mjere koje bi pomogle NSRS da se odluči o intervencijama u socijalni i ekonomski sektor i pomogne stanovništvu vezano za povećanje cijena, te da se osigura kupovna moć i olakša život građana.

Dodik je rekao i da je SNSD za ukidanje akciza na naftu i naftne derivate, ali na mjesečnom nivou, te da će gubitak po tom osnovu iznositi više od 17 miliona KM mjesečno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije