Dodik o neusvajanju ukidanja akciza: "Odjednom se SDA urotila sa..."

4
L. M.
Dodik o neusvajanju ukidanja akciza: "Odjednom se SDA urotila sa..."
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Članovi Predsjedništva BiH sa Borellom, 16. mart

Nakon sastanka sa Josepom Borellom, visokim predstavnikom Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, javnosti se obratio Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Ponovo je istakao da on želi sačuvati mir, a kada je riječ o izbornoj reformi u BiH, Dodik je rekao da mu je "dosadno ponovo o tome pričati".

Osvrnuo se i na tehničke izmjene Izbornog zakona BiH.

Sjećanje na velikog pjesnika: Tragedija Osmana Đikića

Sjećanje na velikog pjesnika: Tragedija Osmana Đikića

"Tehničke izmjene ne mogu se usvojiti bez našeg učešća u tome. Nema države ni u okruženju ni u Europi koja održava izbore a da neko drugi nameće izborna pravila. To je nešto što je jasno. Što se tiče Federacije, mi smo spremni da podržimo ono što se oni ovdje dogovore", rekao je Dodik.

Kada je riječ o biranju člana Predsjedništva i pitanju Doma naroda, kazao je da za to SNSD ima svoje viđenje kako bi to trebalo izgledati.

"Imamo svoje viđenje ko treba da bude vlasnik mandata. Neko je ovdje rekao da mandat pripada pojedincu, trebalo bi reći da mandat pripada strankama. Stalno se priča da institucije ne rade, Dom naroda je danas radio, Predstavnički dom je neki dan radio. Nećemo donositi odluke koje neko očekuje", kazao je lider SNSD-a.

Naveo je da sjednicu Predsjedništva o aktuelnoj situaciji u Ukrajini niko nije sazvao te da to pitanje nije bilo na dnevnom redu.

"Bio sam spreman i javno sam govorio svoje stavove. Što se tiče sada oko ovoga, bez ikakvih konstatacija se žele isprazniti javni računi na svim nivoima, tako što bi se bez tehničke mogućnsti i političke saglasnosti uvede smanjenje nekakvih smanjenja stopa. To je stvar RS, Narodna skupština će ovdje poslati svoju delegaciju i razmatrati to pitanje. NSRS će predložiti delegaciji vezanoj za akcize, odjednom se SDA urotila sa opozicijom RS", istakao je Dodik. 

Na pitanje novinara da da svoje mišljenje o "izlazu iz uzavrele situacije":

"Ovdje je uvijek uzavrela situacija, kad nije bila uzavrela situacija. Je li ti pamtiš neko bolje vrijeme? Ovdje (u Predsjedništvu op.a) nisi mogao da otovoriš usta da neko ne govori o ratu. Na nekom drugom mjestu niko ne govori o ratu. Ovi iz Sarajeva govore i viču 'Mi hoćemo NATO'", zaključio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije