Dodik uporedio Inzka s Kurtom Waldheimom

51
Radiosarajevo.ba
Dodik uporedio Inzka s Kurtom Waldheimom
Foto: SNSD / Milorad Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas novinarima u Banja Luci da se 2.100 medicinskih radnika iz RS-a do sad prijavilo za vakcinaciju protiv COVID-a u Srbiji.

"Ja sam s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovorio da se 5.000 medicinskih radnika može vakcinisati u Srbiji. Oni će se vakcinisati u Loznici, Sremskoj Mitrovici i Beogradu. Vjerujem da će do kraja sedmice izvršiti vakcinaciju", rekao je Dodik.

On se zahvalio Vučiću na ovoj ponudi, pišu Nezavisne: "To za nas znači mnogo, imajući u vidu stanje na tržištu. Činjenica je da je Srbija jedna od najboljih zemalja u Evropi, u svijetu, koja ovu situaciju rješava."

Govoreći o ponovljenim izborima u Doboju i Srebrenici, Dodik je rekao da je SNSD, čiji je on predsjednik, zajedno sa svojim koalicionim partnerima "učinio sve da se pripreme ovi izbori".

"Bošnjacima je bilo stalo do toga da se Srebrenica problematizuje, pa su ovi iz SDS-a i PDP-a prihvatili uz uslov da se problematizuje i Doboj", ponovo je Dodik u svom stilu.

Dodik je ovom prilikom ponovio ranije iznijet stav da ne treba birati novog visokog predstavnika i da se kancelarija visokog predstavnika u BiH zatvori. "Nama ne treba novi visoki predstavnik, pozdravljamo stav Moskve da se zatvori kancelarija visokog predstavnika." Dodik je opet 'zagalamio' da se aktuelni visoki predstavnik "Valentin Inzko ponaša neprincipijelno, te ga je podsjetio na Kurta Waldheima, Austrijanca koji je boravio na Kozari i ovim prostorima". On je rekao da je "Waldheim imao fašističku prošlost", te da je bio biran za generalnog sekretara UN.

Dodik je rekao i da će SNSD predložiti novi zakon o porijeklu imovine i porezima: "Utvrđena je prva verzija prijedloga Zakona o porijeklu imovine, a njegov nacrt bi se već u martu našao na sjednici Narodne skupštine RS. Radi se o zakonu koji se donio u Srbiji. Smatramo da je riječ o dobrom zakonu i nastojaćemo da ga prilagodimo uslovima ovdje."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (51)

/ Povezano

/ Najnovije