Dodik u Beogradu ponovo negirao genocid u Srebrenici pa poručio: RS će nastaviti samostalno

21
Radiosarajevo.ba
Dodik u Beogradu ponovo negirao genocid u Srebrenici pa poručio: RS će nastaviti samostalno
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Nakon sastanka delegacija bh. entiteta RS i Republike Srbije u Beogradu novinarima se obratio predsjednik manjeg bh. entiteta RS Milorad Dodik.

Dodik je ponovo negirao genocid u Srebrenici po ko zna koji put uprkos svim presudama Haškog suda i drugih međunarodnih sudova.

"Pitanje Srebrenice žele da kvalifikuju kao genocid. Prvo rekao sam i javno govorim da se genocid nije desio, da je genocid izmišljena forma u kojoj su pokušali da satanizuje čitav srpski narod i da kroz individualne presude koje su bile na sudovima u Hagu to prebace na kolektivnu odgovornost Srba", rekao je Dodik.

Pucnjava u Hrvatskoj: Policija privela petero ljudi

Pucnjava u Hrvatskoj: Policija privela petero ljudi

Također, Bošnjake je ponovo nazvao muslimanima, što ima opasnu pozadinu. 

"Naravno da ću sve učiniti da do 5. maja kada imamo naš Vaskršnji sabor uvjerim predsjednika Vučića da podrže sve odluke koje će namjerava RS da donese. Mi smatramo da je ovo direktno rušenje mogućnosti da se živi zajedno u BiH. Ujedinjenim nacijama je upućen akt bez saglasnosti svih u BiH. Oni predstavljaju samo muslimansku stranu i direktno su upereni protiv RS i Srba", izjavio je Dodik.

Aleksandar Vučić: Dodik je tražio da se Srbija bori i mi ćemo se boriti do posljednjeg trenutka

Aleksandar Vučić: Dodik je tražio da se Srbija bori i mi ćemo se boriti do posljednjeg trenutka

Najavio je da će NSRS imati sjednicu 18. i 19. aprila, a dodao je i da će biti organizovan i veliki miting u Banjoj Luci.

"NSRS će donijeti odluke ako dođe do usvajanja Rezolucije. RS će napustiti odlučivanje u BiH, ne vidim smisao da ostanemo u BiH. Sve ću učiniti da do 5. maja uvjerim Vučića da podrži sve odluke koje RS planira poduzeti", naglasio je Vučić.

Podvukao je i da će "status RS-a sami regulisati" kako bi pokušali "samostalno nastaviti dalje".

"Ovo ne vodi nikakvom pomirenju. U Srebrenici je poginulo, ubijeno 3.500 Srba i nešto 4.100 Bošnjaka Stradanje Srba je odbačeno a favorizuje se stradanje Bošnjaka", zaključio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije