Aleksandar Vučić: Dodik je tražio da se Srbija bori i mi ćemo se boriti do posljednjeg trenutka

41
Radiosarajevo.ba
Aleksandar Vučić: Dodik je tražio da se Srbija bori i mi ćemo se boriti do posljednjeg trenutka
Foto: EPA - EFE / Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Narodne skupštine Ana Brnabić Srbije i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić sastali su se danas, 11. aprila u Beogradu sa predsjednikom manjeg bh. entiteta RS Miloradom Dodikom, članicom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović i predsjednikom Narodne skupštine RS Nenadom Stevandićem.

Teme razgovora bile su odnosi entiteta RS i Srbije, kao i najavljena Generalna skupština UN na kojoj će se raspravljati o Rezoluciji o Srebrenici.

"Danas sam razgovarao sa predsjedavajućim predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. U ponedjeljak ću poslati specijalnog izaslanika kod predsjednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sa mojim pismom i tražiti da dobro razmotre kršenje svih procedura. Naime, obaveza je da se pitanjem BiH bavi Vijeće sigurnosti u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija, zato što je i dalje riječ o nestabilnom regionu, zato što i dalje tu postoje i međunarodne snage, čak i ono što oni nazivaju visoki predstavnik, da nije, ne bi postojao i ne bi ga slali", rekao je Vučić.

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Dodao je i kako za NATO zemlje koje su podržale Rezoluciju ima tri pitanja.

"Postavio bih tri pitanja svima iz NATO-a, pošto je jasno da su glavni sponzori NATO zemlje plus Ruanda, dakle, glavni sponzori su velike sile, Njemačka pod broj 1, Velika Britanija, Amerika, Francuska, svi ostali, Turska, naravno. Valjda im nije lako o Jermenima da pričaju, pa se pozabavili Srbima i svima drugima. Njih sedamnaest ukupno, uključujući i Sloveniju, valjda su ostavili po strani Hrvate i još neke koji će da budu mnogo glasni, ali da baš ne bi išli toliko da nas unižavaju, da ne bismo smjeli da pričamo o Jasenovcu i svim ostalim srpskim stratištima. Dakle, moje pitanje za sve njih, a što sad? To je moje prvo pitanje. Obilježavate 29. godišnjicu, pa nije on čak ni okrugla godišnjica. A što niste 28? Što niste 25? Što niste 26? Što niste čekali 30", izjavio je Vučić.

Bećirović: "Glavni problem u BiH nije Dodik nego Vučić. On nije nikakav mirotvorac"

Bećirović: "Glavni problem u BiH nije Dodik nego Vučić. On nije nikakav mirotvorac"

Zatim je srbijanski predsjednik prešao na drugo pitanje i naglasio da će se Srbija "boriti za svaki glas".

"Moje drugo pitanje je hoće li ova rezolucija da dodatno podijeliti narode i zemlje u svijetu ili će to da bude jednoglasno kao i svaki put što je usvajano? Samo želim da vas obavijestim. Rezolucija o genocidu ili holokaustu da bi se ograničio na jevrejske narode iz 2005. jer nisu Njemci proglašeni za genocidni narod zbog onoga što su učinili u Kragujevcu, Kraljevu ili Jajincima, već samo zbog onoga što su učinili Jevrejima. Dakle, uvijek su bile jednoglasno usvajane. Da li vi stvarno mislite da će da bude ovo jednoglasno usvojeno? RS nije dio Ujedinjenih nacija. RS ne slušaju čak ni u Bosni i Hercegovini kada ima drugačiji stav i ne uvažavaju ga. I Srbija će sama političkim sredstvima da se suprotstavi svim NATO zemljama, od Turske do Njemačke, s tim da znamo da su nam šanse minimalne, ali ćemo se boriti do posljednjeg trenutka. Dodik je tražio da se Srbija bori, mi ćemo se boriti do posljednjeg trenutka i za svaki glas", podvukao je srbijanski predsjednik.

Vučić je stigao i do trećeg pitanja i izjavio da je Dodik tokom sastanka izrekao "neke teške stvari".

"Moje treće pitanje je, a šta to radite u regionu? Šta je smisao? Prvo Srbima u BiH kažete, ne, mi nećemo s vama, vi ste genocidni narod, a da vašim komšijama u Srbiji kažete, e, ne interesuje nas taj dio autoputa i možemo jednu traku da napravimo za vas genocidaše, a mi ćemo fini i pošteni da idemo u ove druge dvije trake. Ili ćete reći, ne, to nema veze, to je odnos prema prošlosti, stvarno?

Dodik je rekao neke teške stvari, velike stvari, ja sam zamolio rukovodstvo RS da svakog dana razmatraju, razmišljaju, da vide šta im je činiti, da moramo da pokušamo gotovo po svaku cijenu da sačuvamo mir, međunarodni poredak", zaključio je Vučić. 

Vučić je zatim izvrijeđao člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, nazvao ga je "sitnim lažovom i falsifikatorom".

"Ovom lažovu Bećiroviću što je pisao knjige protiv Srba da poručim jednu stvar. Pošto se pravio pametan i rekao da nije problem u Dodiku nego u Vučiću", kazao je Vučić i nastavio sa uvredama.

"Ja tebi to ne mogu dati jer si ti niko i ništa kao što si uvijek bio sem sitnog lažova i falsifikatora. Nisi ti pobijedio već Nijemci, Amerikanci i Englezi. A koliko, borit ćemo do posljednje kapi znoja, dat ćemo sve od sebe. Vidjet ćemo. Borba im neće biti laka", kazao je Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (41)

/ Povezano

/ Najnovije