Dodik traži 200 miliona eura od MMF-a, po 100 miliona svakom entitetu

Radiosarajevo.ba
Dodik traži 200 miliona eura od MMF-a, po 100 miliona svakom entitetu
Foto: Fena / Milorad Dodik

Milorad Dodik, član Predsjendištva Bosne i Hercegovine, govorio je danas u Banjoj Luci o vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH koja će biti održana u 17 sati.

 Kako je kazao, sama činjenica da su smanjene privredne aktivnosti uticat će na privredu.

"Samo cjelovit sistem mjera, od Centralne banke pa preko banaka u RS i vladinih mjera koje treba donijeti može da da rezultat. Danas ćemo imati sastanak u Predsjedištvu BiH da reagujemo i dajemo neke odgovore. Po Ustavu Predsjedništvo BiH je nadležno za rad Centralne banke. Ja ću predložiti da se ukine negativna stopa na sredstva iznad obavezne rezerve. Da se stopa obavezne rezerve smanji za pola, da bude pet posto. Time bi se oslobodilo oko 2,5 milijardi KM dodatnih likvidnih sredstava u BiH. To bi bitno uticalo na samu likvidnost banaka", kazao je Dodik, prenosi N1.

Izrazio je uvjerenje da će druga dva člana Predsjedništva BiH prihvatiti ovu mjeru jer je to, kako je naveo, u interesu banaka i u FBIH.

"Ovo je težak period za sve, ovdje nema mjesta za paniku, ali ima mjesta za zabrinutost. Mogli ste sinoć da čujete dvije stvari koje su bile gotovo nemoguće da se dese prije pet godina, a to je da je Njemačka zatvorila svoju granicu prema Austriji, Švajcarskoj i Francuskoj i da je EU donijela odluku da zabrani isporuku medicinskih sredstava i opreme izvan EU. To nas dovodi u poziciju da ne možemo da računamo na tu stranu, možemo da računamo da nam s te strane dođu virusi, a ne neka vrsta pomoći", kazao je Dodik.

Moguće je, naveo je, da MMF odobri 200 miliona eura za dva entiteta kako bi mogli da utiču na likvidnost.

"Činimo sve što je moguće. Danas ćemo razgovarati i o povećanju sankcija za neodgovorne. Nama se dešava to da jedan broj potpuno neodgovornih pojedinaca ignoriše sve apele i nekontrolisano se kretali prvih dana i šire taj virus. To se desilo sa čovjekom iz Srpca koji je u kombiju došao iz Njemačke i donio nam taj virus na taj način. To je potpuno neodgovorno. Ne treba praviti hajku na ljude, ali morao je da bude odgovoran toliko da tome ne izloži svoju porodicu, komšije...".

Govorio je i o angažovanju vojske u borbi protiv korona virusa.

"Radi se samo o angažovanju šatora i opreme u okviru šatora na graničnim prelazima za karantin. Vojska će biti samo angažovana da podigne te šatore", naveo je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije