Dodik prije sastanka u Sarajevu poručio: 'Kako kaže stara kineska poslovica...'

11
Radiosarajevo.ba
Dodik prije sastanka u Sarajevu poručio: 'Kako kaže stara kineska poslovica...'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

"Kako kaže stara kineska poslovica: Osveta je jelo koje se najbolje servira hladno." Ovo su riječi predsjednika manjeg bh. entiteta RS Milorada Dodika upućene prije početka sastanka vladajuće koalicije na državnom nivou. 

Prije nego što nastavimo sa prenošenjem njegovih narednih izjava, vrijedi istaći da se ta poslovica zapravo pojavila u Francuskoj u 19. stoljeću.

Na pitanje da li očekuje neke pomake, Dodik je odgovorio:

Udes na Stupu: Učestvovala tri automobila

Udes na Stupu: Učestvovala tri automobila

"Ja nisam htio da dajem izjave prije ovih razgovora. Vidim da se svi utrkuju kako će nešto oduzeti, a niko ništa dodati. U svakom slučaju ćemo vidjeti. Postoji nekoliko važnih stvari", izjavio je lider SNSD-a Milorad Dodik i dodao:

"Pitanje je izbora ministra finansija, nije pitanje koje se može licitirati. Ono  je završeno prethodnim dogovorom o sastavu Vijeća ministara, to je čisto tehnička stvar. Mislim da griješe što to pokušavaju da uslovljavaju. Drugo, ovdje nema nikakvog uslovljavanja. Razumijem da ovi iz 'Trojke' rade svoj posao, tako radimo i mi svoj. Ja nisam došao da nikoga uslovljavam. Ja da sam birao, ne bih nikad ovdje došao, ali radim svoj posao. Mislim da je to važno, a ne da ja to nešto uslovljavam. Fama koja se pravi u FBiH kako neko krši ovo ili ono. Stvari su krenule zakonskim tokom, imaju istrage, šta se oni imaju baviti time. To nije tema za njih. Ja sam već dao neku izjavu SIPA-i, pa ćemo vidjeti dalje o ugrožavanju ustavnog poretka."

Nermin Nikšić uoči sastanka: 'Razgovor je jedini ispravan put za BiH'

Nermin Nikšić uoči sastanka: 'Razgovor je jedini ispravan put za BiH'

Komentarisao je i evropski put Bosne i Hercegovine.

"Treće, ako žele u EU ja sam spreman. Mada ne vjerujem u EU niti bilo šta. Oni nešto peru svoju savjest pa kažu da je moguć brzi put. Postoji Ustav BiH, on je jasno pozicionirao BiH kao zemlju sastavljenu od dva entiteta, tri naroda, teriotrijalne podjele 49, 51, koje je nešto korigovano Brčko distriktom. Sve uredu. BiH ima ovlaštenja koja su data Ustavom. Ono što nije dato Ustavom, pripada entitetima, i to je sve rečeno. Nemamo mi mnogo oko toga šta razgovarati ni dogovarati", izjavio je Dodik.

Komentarisao je i zakon o sudovima, nazivajući to budalaštinama koje se pokušavaju ubrzati. Kako kaže, to je već gledao barem 50 puta dosad u svojih 20 godina u politici.

U Sarajevu uskoro počinje sastanak Dodika, Čovića i lidera Trojke: Pogledajte šta smo zabilježili

U Sarajevu uskoro počinje sastanak Dodika, Čovića i lidera Trojke: Pogledajte šta smo zabilježili

"Ja ovdje predstavljam narod. Pravi se zabluda. Tvrdi se da kad bi se postupalo onako kako oni u Sarajevu hoće, tekli bi med i mlijeko. Ne bi tekli med i mlijeko ni u Sarajevu, a kamoli u drugim dijelovima BiH. Ovdje je najvažnije sačuvati minimalno povjerenje kroz institucionalnu ravnotežu koju je uspostavio Dejtonski sporazum", ističe Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije