Dodik "tambura" po svom i danas: 'Ako je tačno ono što kaže Guterres...'

12
Radiosarajevo.ba
Dodik "tambura" po svom i danas: 'Ako je tačno ono što kaže Guterres...'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres nije nadležan da tumači Dejtonski sporazum, ali je svojim odgovorom na pismo srpske članice Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović potvrdio da Christian Schmidt nije imenovan za visokog predstavnika, "tamburao" je i danas po svom predsjednik bosanskohercegovačkog, manjeg entiteta RS Milorad Dodik.

Dodi, opet po svom, "ističe" da Guterres ignoriše činjenice:

"Guterres ne može da tumači Dejtonski sporazum, on nije nadležan. Mi smo samo pitali da kaže je li Schmidt imenovan ili nije. I Schmidt nije imenovan. Vidi se da postoji opasna propaganda protiv RS, ali to ne znači da mi nismo u pravu."

Tragedija u BiH: Žena preminula nakon što ju je udario kamion

Tragedija u BiH: Žena preminula nakon što ju je udario kamion

Dodik je, naime, stava da Dejtonski sporazum jasno kaže da Vijeće sigurnosti UN-a bira visokog predstavnika relevantnom rezolucijom.

"I tako je bilo sve do Schmidta", kaže Dodik, koji se sad pita "zašto raspravljaju u Ujedinjenim nacijama o BiH dva puta godišnje, ako nisu nadležni".

"Ako je tačno ono što kaže Guterres, onda ćemo tražiti obeštećenje. Razgovaraćemo sa državama članicama UN, jer ispada da UN nisu nadležni za visoke predstavnike. Znamo šta je ovdje radio Paddy Ashdown. Onda je sve bespravno i možemo tražiti obeštećenje", rekao je Dodik.

Željka Cvijanović uznemirena nakon pisma iz UN-a: 'Svjetska zavjera, udar na Srbe!'

Željka Cvijanović uznemirena nakon pisma iz UN-a: 'Svjetska zavjera, udar na Srbe!'

Kaže da je Guterres napravio još veću konfuziju u BiH, a onda je još rekao da RS "ostaje na evropskom putu", ali da su protiv članstva u NATO, a i da će se BiH morati vratiti na izvorni Dejton, a i da će se RS za svoja prava boriti politički...

Ukratko, novi dan i nova, hiljadita tirada samoproglašenog vožda iz Laktaša....

/ Anketa

Mislite li da će Milorad Dodik uskoro biti smijenjen?
Rezultati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije