Dodik poslao novo pismo Orbanu: Ovoga puta je prepuno fašističkih ideja

10
Radiosarajevo.ba
Dodik poslao novo pismo Orbanu: Ovoga puta je prepuno fašističkih ideja
Foto: EPA-EFE / Milorad Dodik i Viktor Orban

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, 16. maja poslao je pismo mađarskom premijeru Viktoru Orbanu kako bi mu čestitao na izbornoj pobjedi.

Lider SNSD-a je u pismu Orbanu naglasio da je njegova izborna pobjeda "velika i za Srbe iz Republike Srpske", te posebno naglasio da je zadovoljan Orbanovim stavovima.

"Slažem se s tobom da Evropa time što je izabrala odabrane imigracije ide ka vlastitom samoubistvu svoje energetske bezbijednosti i ekonomskog prosperiteta. Odobrenim imigracijama, Evropa radi i na ukidanu svoje biološke budućnosti zasnovane na hrišćanskim vrijednostima i načelima. Divimo se Tvojoj hrabtosti i odlučnosti da Mađarska pruža podršku multilateralnim organizacijama čiji je član samo u onoj mjeri u kojoj to ne šteti mađarskom narodu i njegovoj budućnosti.

Magična noć muzike i koncert za pamćenje: Rimski filharmoničari očarali sarajevsku publiku

Magična noć muzike i koncert za pamćenje: Rimski filharmoničari očarali sarajevsku publiku

Mađarska je prepoznala da je pravi način biološkog obnavljanja nacije vlastiti pojačani natalitet, a ne uvoz ljudi s drugih područja, iz drugih kultura, civilizacija i nehrišćanske vjere. RS prepoznaje te vrijednosti kao svoje i u granicama svoje mogućnosti također primjenjuje 'mađarski model' podrške porodici", navodi se, između ostalog, u pismo koje je napisao Milorad Dodik.

Podsjetimo, Dodik i Orban su prva pisma razmijenili u aprilu ove godine, kada se predsjednik mađarske Vlade zahvalio članu Predsjedništva BiH na čestitkama koju mu je uputio povodom pobjede na parlamentarnim izborima u Mađarskoj i podršci koju su u proteklim mjesecima dobijali od zvaničnika entiteta RS i pripadnika srpske zajednice u Mađarskoj.

Prvi značajniji sastanak između dva lidera se desio u junu 2019. godine, kada je Dodik, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, bio u posjeti Mađarskoj.

Tada je Orban poručio da Mađarska poštuje BiH i podržava njeno jedinstvo, ali da želi zvanične odnose i jačanje saradnje sa RS.

Idući susret Dodika i Orbana se desio nekoliko mjeseci kasnije, kada je Orban bio u Beogradu i razgovarao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Nakon toga u Budimpešti, na Demografskom samitu tokom septembra prošle godine.

Orban je 6. novembra 2021., boravio u Laktašima kod Banje Luke i to u privatnoj posjeti Miloradu Dodiku. Tada je dogovoreno osnivanje mađarskog fonda vrijednog sto miliona eura.

Orban je tada izjavio da planira pomoći bh. entitetu RS sa 100 miliona eura, kroz fond koji bi trebalo da bude osnovan tokom 2022. godine, a iz kojeg bi mali i srednji preduzetnici, kao i poljoprivrednici, mogli da izvlače bespovratna sredstva.

Osim finansijske podrške, Orban se suprotstavio pozivima njemačkih vlasti za sankcije protiv Milorada Dodika.

Naglasimo da je poznati politički analitičar Davor Gjenero, ranije podvukao da mađarski premijer Orban svoje geopolitičke i ekonomske interese na zapadnom Balkanu ostvaruje uz pomoć Aleksandra Vučića u Srbiji i Milorada Dodika u RS.

„Po toj afilijaciji iliberalnih demokrata, u tu grupu sasvim prirodno spada i Dodik, međutim kad se ocjenjuje položaj Viktora Orbana, onda treba biti svjestan da za razlilku od njegovih prijatelja Dodika i Vučića, Orban je izuzetno dobar upravljač“, kaže Gjenero.

On podsjeća i na ključnu, rusku vezu između trojice lidera.

Zadnja čvrsta veza između Dodika, Vučića, s jedne, i Orbana s druge strane, a to je onaj mališa iz Kremlja. Niko unutar EU nema tako snažne odnose sa Putinom kao Orban“, naglasio je Gjenero.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije