Dodik traži smjenu Džaferovića jer "direktno urušava Predsjedništvo i Ustav"

16
L. M.
Dodik traži smjenu Džaferovića jer "direktno urušava Predsjedništvo i Ustav"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Predsjedništva BiH

Nakon završene sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, jedan od tri člana, održao je press konferenciju.

Konferencija je održana na parkingu ispred ove institucije jer se Dodik, otkako sjedi u državnom vrhu, novinarima isključivo nakon sjednica obraća na parkingu ili u Istočnom Sarajevu.

Kritikovao je obraćanje Predsjedavajućeg Šefika Džaferovića te kazao da je tražio njegovu smjenu sa mjesta člana Predsjedništva.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Kako kaže, Džaferović je prekršio odredbe Člana 6 Poslovnika o radu kao i Ustav BiH, koji kaže da predsjedavajući predstavlja Predsjedništvo, a ne sam sebe ili 'politike koje zagovara'.

"Ako on ne podnese ostavku do sljedeće sjedice, ja ću pokrenuti njegovu smjenu. Ja sam zatražio ostavku iz razumljivih razloga", rekao je Dodik objašnjavajući da su Džaferovićevi potezi 'unilateralni'.

Ponovo je nastavio s kritikama i teškim riječima.

"Ovo je direktno rušenje Predsjedništva i institucionalnih i ustavnih kapaciteta Bosne i Hercegovine. U tom pogledu je ta praksa neprihvatljiva. Meni kao članu Predsjedništva apsolutno je vidljivo da je kršenje Ustava i Poslovnika o radu postalo redovna praksa bošnjačko-muslimanskih predstavnika na nivou BiH", smatra Dodik.

Napomenuo je da je glasao za nekoliko zaključaka koji štite ekonomsko-socijalni status BiH.

Jedan od tih zaključaka je da Predsjedništvo općini Ljubinje kao pomoć za saniranje štete od zemljotresa uputi milion KM, da se to isto učini i za općinu Stolac. Za porodicu stradale mlade osobe iz Stoca će biti izdvojeno 50.000 KM.

Zatim se ponovo vratio na SDA, Džaferovića, Bošnjake...

"Jedna vertikala koja ide iz SDA djeluje mimo Ustava, pokušava da predoči da su to stavovi BiH. Predsjedništvo BiH ni Vijeće ministara ni u jednom navratu nije donijelo ni jednu odluku da se pridruži mjerama Zapada protiv Rusije", rekao je Dodik.

I ponovo je istakao da se radi o: "Svjesnom, smišljenom, antiustavnom djelovanju muslimana (Dodik već duže vrijeme koristi opasni narativ u kojem Bošnjake isključivo naziva muslimanima, što ima opasnu pozadinu, op.a.) da sruše BiH na način da se dodvoravaju Zapadu".

"Vidljivo je da su uzurpirali Ministarstvo vanjskih poslova", kaže lider SNSD-a. 

Rekao je da je podnio krivične prijave i protiv ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković zbog, kako kaže, neusaglašenog djelovanja prema međunarodnoj zajednici.

"Ja sam kao odgovor na to podnio krivične prijave protiv odgovornih, protiv ministrice Bisere Turkovič i postupajućeg ambasadora.

To rade da se priklone strancima, nek nađu odluku, da se Predsjedništvo priključuje tim inicijativama. Ne postoji tako nešto. Turković pokušava da se oslanja na strategiju vanjske politike. Koristi rat u Ukrajini. Ovo je farsa i ovo ne vodi ničemu", ističe Dodik.

Dodik nakon sjednice Predsjedništva BiH - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Dodik nakon sjednice Predsjedništva BiH

Njegova poruka za kraj konferencije na parkingu je bila: "BiH će biti zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda ili je neće biti".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije