Dodik ponovo vrijeđao Bošnjake, pa optužio Bećirovića da ruši BiH

41
Radiosarajevo.ba
Dodik ponovo vrijeđao Bošnjake, pa optužio Bećirovića da ruši BiH
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjednik manjeg bh. entiteta RS Milorad Dodik (SNSD) izjavio je danas, 17. juna "da u Predsjedništvu BiH ne postoji usaglašen stav o tome da je RS remetilački faktor i zajedno sa Rusijom podriva Dejtonski sporazum, kao što je to Bećirović tvrdio na samitu o Ukrajini u Švicarskoj".

A, Bošnjake je ponovo nazvao muslimanima, što ima opasnu pozadinu. 

"To nije BiH. Muslimani na taj način najbolje ruše BiH", rekao je Dodik.

Sparkasse banka potpisala memorandum o programu osnaživanja finansijske pismenosti u školama USK

Sparkasse banka potpisala memorandum o programu osnaživanja finansijske pismenosti u školama USK

Samoprozvani vožd iz Laktaša je istakao da "Bećirović može da iznosi samo stavove koji su usaglašeni na nivou Predsjedništva BiH".

Dodik je ukazao da je svaki put kada se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom "tražio podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i teritorijalnom integritetu BiH".

Christian Schmidt: 'RS nema pravo na otcjepljenje, BiH je jedina suverena država'

Christian Schmidt: 'RS nema pravo na otcjepljenje, BiH je jedina suverena država'

Dodik je naveo da" Bećirović sada pokušava da ide kod zapadnjaka od kojih traži da preduzmu mjere protiv RS čim se pomene Rusija.

"Na ovaj način oni najviše ruše BiH, jer su privatizovali spoljnu politiku BiH", rekao je Dodik.

Lider SNSD-a zatim je optužio ministra odbrane Zukana Heleza, reisa Kavazovića i ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića da rade protiv RS.

"On je rekao da "Bećirović sve zasniva na lažima i da, ako se posmatraju izjave ministra odbrane u Vijeću ministara Zukana Heleza, poglavara Islamske zajednice Huseina Kavazovića, ministra vanjskih poslova u Vijeću ministara Elmedina Konakovića, onda se vidi da je ta horizontala isključivo usmjerena protiv RS.

Oni koriste svaku mogućnost da pričaju o ukidanju RS rekao je Dodik i dodao da je na dnevnom redu samita u Švicarskoj bila Ukrajina, a ne BiH", podvukao je Dodik.

Zatim je Dodik kazao da je "NSRS krajnje mjesto odluke za spoljna pitanja BiH".

A, onda je na red došao američki ambasador Michael Murphy kojeg je samoprozvani vožd optužio da "ponovo laže i da je nanio ogromnu štetu u BiH".

"Murphy kaže da RS ne može da se odvoji, jer to nije predviđeno Dejtonskim sporazumom. Nije predviđeno ni da ne može. Gdje piše da ne može?" upitao je Dodik.

Na kraju nije izostala priča o razdruživanju.

"FBiH to neće jer ih ohrabruje Murphy i neki drugi, ali da se historijski zna da smo im nudili da se razdružimo. Inače će doći u poziciju da jednog dana odemo, pa neće dobiti ni razdruživanje", rekao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (41)

/ Povezano

/ Najnovije