Šokantno: Crnogorski portal objavio Sky prepiske u kojima se spominju i Dodik i njegov sin

6
Radiosarajevo.ba
Šokantno: Crnogorski portal objavio Sky prepiske u kojima se spominju i Dodik i njegov sin
Print Screen / Gorica, Milorad i Igor Dodik

Crnogorski istraživački portal Libertas objavio je šokantne prepiske na Sky aplikaciji u kojima se spominju predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Milorad Dodik i njegov sin Igor.

Bjegunac Aleksandar-Aco Mrkić, optužen da je šef kriminalne organizacije, imao je intenzivnu komunikaciju sa, navodno, šefom obezbjeđenja Miodraga-Dake Davidovića s kojim je dogovarao ilegalnu trgovinu cigaretama, davao mu novac i sa njim razmijenjivao oružje.

Mrkić je od jula prošle godine u bjekstvu zbog optužnice u drugom slučaju šverca cigareta. Optužen je i za stvaranje kriminalne organizacije zajedno sa bivšim direktorom Uprave tamošnje policije Veselinom Veljovićem koji se nalazi u pritvoru. Osim njih, optužnicom je za šverc preko luke Bar i pranje novca obuhvaćeno još 13 osoba među kojima i Mrkićev brat.

Kultura sjećanja: Obilježen Dan formiranja brigada Armije RBiH u Starom Gradu

Kultura sjećanja: Obilježen Dan formiranja brigada Armije RBiH u Starom Gradu

Kontroverznog biznismena Davidovića u toj komunikaciji Mrkića sa, zasada neidentifikovanim osobom iz najbližeg Davidovićevog okruženja, nazivaju "Genije".

A, ko je Davidović? Davidović, kontroverzni biznismen iz Nikšića je na američkoj listi sankcija od novembra prošle godine zbog "podrivanja demokratskih institucija" i "otvaranju puta malignom ruskom uticaju". Kao su navele američke vlasti on je decenijama prao novac za kriminalne organizacije, jačajući svoj uticaj i učestvujući u švercu cigareta, nafte i oružja u Crnoj Gori. Imao je više biznisa uključujući upravljanje nikšićkom Željezarom. Avgusta 2022. nakon uvođenja sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu prodao je nikšićku kompaniju Nexan ruskom proizvođaču alkohola Beluga grupi. Veliki je donator Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koja ga je više puta odlikovala. Tokom ratova u ex Jugoslaviji devedesetih, Davidović je bio šef policije u Nikšiću i ministar trgovine u takozvanoj vladi SAO Hercegovina koju je osnovala stranka Radovana Karadžića, osuđenog za ratne zločine pred sudom u Hagu.

No, vratimo se na Sky prepisku. Libertas piše da bi se iz te komukacije moglo bi se zaključiti da je Mrkić, na sve načine, pokušavao da se, nakon pada DPS-a u avgustu 2020. godine, približi novim strukturama vlasti i nastavi svoj kriminalni posao.

Transkript razgovora Karadžića i Davidovića: Mi sve redom rušimo!

Transkript razgovora Karadžića i Davidovića: Mi sve redom rušimo!

Cijelu prepisku možete pročitati na OVOM LINKU, a mi objavljujemo dijelove koji se odnose na Dodika i njegovog sina, bez intervencija u dijelu koji se odnosi na pravopis, osim znakova interpukcije:

"NN: Ako kreneš za BG da tamo radiš biznis ja ću ujutro sa tobom krenuti ili bilo gde da kreneš iz CG idem i ja sa tobom. Dva rugera pod dozvolom za noešenje su gore na moje ime

Mrkić: Možeš da nosiš

NN: Da da imam za nošenje u srbiji. Odobrenje. Na dva pištolja. Dala mi BIA.

Dan kasnije NN piše Mrkiću: Navaljuj ti da ude on u posao matori sa tobom da ga uvučeš. A posle neka on slaze. To je bitno da točak okrene. Objasnimu sve prvo celu situaciju oko pljuge u CG i okruženju. Da to nemože on pokrenuti. Da mu treba ogromna lova ljudi mašine. A da ti imaš to sve da se on nemuči. Ti samo da dugme stisneš. To mu reci. Da su veliki igrači u igri. Prepadni ga. Što je i istina. Ali mu i reci da nedaš svoje kontakte. Poznaješ ceo svet u toj branši vezano za bilo što oko pljuge. Pa neka razmišlja. Samo pstttt. Videćeš. Ja sam ga odveo kod Dodika i upoznao. Ja ako dam signal može sve da stane gore u BL. Ja hoću tebe da upoznam sa Dodikom i njegovim sinom Igorom. Da da ja sam mu veza sa njim. Ali nemam od toga ništa ja. Ako krene u biznis ja neću izgleda dobiti ništa. Ali ja taj biznis mogu da zaustavim. Samo ćuti ovo ti kažem ko bratu a videćeš. Ministar mupa* će ti dati garanciju da radiš pljugu. Idemo i kod njega. Meni je bio komandant u jedinici. Mi smo ratni drugovi. Samo pistttt. I budući je premijer. Ja i ti moramo u sredu iduću u Trebinje. Doće jedan čovek iz BL. Vidićemo kako da pređemo. Posebno. Radi udba još. Nesmemo skupa povezaće nas u priču. Moramo se videti sa tim likom. On nam je bitna karika. Iz Banja luke prijatelj mi. Svećemo da uvezemo. I da grunemo ko iz topa.

Mrkić: Mislim da mu je teško palo što sam uzeo mašine iz DKP. Kaže da otvaramo fabriku u BL zajedno. Prežalit to ne može

NN: Ima ja sam to progurao kod Dodika. Tamo ti ja nemožemo biti donji veruj mi. Držaće te ka boga. Možemo i mup i carinu uraditi. Ja mislim da on nezna šta hoće i od kuda da krene. Izgubio je on konce oko pljuge. On će kaže u Njemačku da se leči. Ja i ti idemo za BL. Ja sam ga vozio gore u blok 5 gde im je stranka ko je unutar bio ja stvarno neznam. Kod ruski kula kakoli se to zove

(...)

Četiri dana kasnije NN piše Mrkiću: Vidi kad bi ti mogao da se vidiš sa jednim mojim prijateljem iz BL. Sin od Dodikovog kuma u BL zadušen za sve operacije a naš je brat. Ako mogneš jedan dan da nađeš vremena zanam da si zauzet. Može on sve u tor da utjera i carinu i muriju. Ako možeš molim te da se vidiš sa njim. Dobro bi bilo. Možemo ja i ti lepo napraviti mesto u BL. Ja ti kažem bez imalo uvijanja."

*Vrijedi istaknuti da je u decembru 2020. godine ministar MUP-a entiteta RS bio Dragan Lukač. Lukač je bio ratni komandant Banjalučkog odreda Specijalne brigade policije entiteta RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije