Snovi, pusti snovi... / Dodik ponavlja staru priču: Srbija i RS da budu jedna država

15. 09. 2020. u 19:55:00 Srna

Shares: 175

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izjavio je danas u Banjoj Luci da je obilježavanje "Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave" jedinstveno s težnjom da Republika Srpska i Srbija budu "jedna država, gradeći sigurnost i budućnost cijelog regiona".

On je podvukao da su ovi prostori na kraju Prvoj svjetskog rata "željeli da se pripoje Srbiji", u čemu se nije uspjelo, ali da postoji "historijska težnja ovdašnjeg srpskog naroda u tom smjeru, što je prirodno u političkom smislu".

"Danas imamo dvije države - Srbiju i RS, a težnja je da budemo jedna država gradeći sigurnost i budućnost čitavog regiona, što nam niko ne može oduzeti. Želimo to na jedan miran i civilizovan način", kazao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH je naglasio da je nedopustivo da se Srbi u BiH nazivaju "agresorima, u zemlji u kojoj su rođeni".

"Pokušavaju da ukinu naša prava, RS i to je njihova zvanična politika, ali naša politika je politika mira, čuvanja naših vrijednosti. Ovaj dan je dan srpskog jedinstva i pripadanja srpskom narodu. Nismo bosanski Srbi, već želimo da budemo poštovani kao jedan narod i da ne budemo u tom smislu ponižavani. Mi smo Srbi i samo tako možemo učestvovati u dijalogu", rekao je Dodik i dodao da je prirodno da Srbi žive u jednoj državi.

Dodik naglašava da, ako dijalog Srba, Bošnjaka i Hrvata u BiH ne bude uspješan, treba jačati težnju da Srbi odavde žive u miru u svojoj državi.

"Mislimo da je to rješenje", rekao je Dodik i podvukao da su narodi u BiH "u tamnici bez slobode i prava da na pravi način upražnjavaju svoje slobode".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (9)