BiH / Dodik: Odlaskom Krajišnika izgubili smo iskrenog i pravog rodoljuba

15. 09. 2020. u 11:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1026

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istaknuo je da je odlaskom Momčila Krajišnika "Republika Srpska ostala bez jednog od njenih osnivača, velikog patriote koji je veći dio svog života žrtvovao za nastanak i opstanak Srpske."

"Momčilo Krajišnik će ostati upisan posebnim slovima u istoriju naše Republike i našeg naroda u Republici Srpskoj, koji su njegovim odlaskom izgubili iskrenog i pravog rodoljuba", naveo je Dodik u telegramu saučešća porodici ratnog zločinca Momčila Krajišnika koji je preminuo jutros u Banjoj Luci od posljedica zaraze koronavirusom.

Dodik je porodici i prijateljima Momčila Krajišnika izrazio najdublje saučešće, saopćeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH.

Podsjetimo, Ratni zločinac Momčilo Krajišnik zbog teškog stanja nakon infekcije koronavirusa danas je preminuo.

Prema informacija iz Banje Luke on je imao obostranu upalu pluća i bio je zaražen novim sojem koronavirusa. U bolnicu je primljen krajem augusta.

Podsjećamo i to da je Krajišnik bio i član Predsjedništva BiH od 1996. do 1998.

Uhvaćen je 3. aprila 2000. od strane francuskih komandosa u sklopu SFOR-a i pritvoren u zatvoru Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (Haaški tribunal) u Haagu.

Potom biva optužen za zločin protiv čovječnosti, etničko čišćenje i genocid u Bosni i Hercegovini.

Dana 27. septembra 2006. je proglašen krivim za istrjebljenje, ubistva, progone na rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje kao i za zločine protiv čovječnosti, ali ne i za genocid. Osuđen je na 27 godina zatvora.

Ipak, 17. marta 2009. mu je Haški sud smanjio kaznu na 20 godina zatvora.

Pušten je na slobodu 30. augusta 2013, poslije izdržavanja dvije trećine kazne.

Rođen je 20. januara 1945. godine u Sarajevu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA