! / Suljagić o smrti zločinca Krajišnika: Biću iz pakla dao strukturu, pečat, protokol

15. 09. 2020. u 10:09:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Direktor Memorijalnog centra Potočari, novinar i publicista, dr. Emir Suljagić, oglasio se na društvenim mrežama povodom smrti ratnog zločinca Momčila Krajišnika

Podsjetimo, Krajišnik je umro zbog teškog stanja nakon infekcije koronavirusa

"Prvo što mi padne na um pri pomenu Momčila Krajišnika je sjednica skupštine bosanskih Srba na kojoj je donesena odluka da Bošnjaci nisu narod, nego 'vjerska sekta turske provinijencije'. Radovan Karadžić je biće iz pakla. Krajišnik je tom podzemnom biću dao strukturu, pečat, protokol", napisao je Suljagić. 

Kraišnik je bio predsjedatelj neustavne narodne Skupštine Republike Srpske Bosne i Hercegovine, a kasnije i član Predsjedništva BiH. Uz Radovana Karadžića i Ratka Mladića jedna je od najodgovornijih za dešavanja u Bosni i Hercegovini tokom agresije na našu zemlju.  

Uhapšen je 3. aprila 2000. od strane francuskih komandosa u sklopu SFOR-a i pritvoren u zatvoru Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (Haaški tribunal) u Haagu. 

Potom biva optužen za zločin protiv čovječnosti, etničko čišćenje i genocid u Bosni i Hercegovini

Dana 27. septembra 2006. je proglašen krivim za istrjebljenje, ubistva, progone na rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje kao i za zločine protiv čovječnosti, ali ne i za genocid. Osuđen je na 27 godina zatvora. 

Ipak, 17. marta 2009. mu je Haški sud smanjio kaznu na 20 godina zatvora

Pušten je na slobodu 30. augusta 2013, poslije izdržavanja dvije trećine kazne.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA